SiguesTU

Relacions sanes

Participants: ESO 1r i 2n
Eix: Sexualitats
Durada: 1h 30 min
Habilitats: Comunicació interpersonal
Objectius:
  • Reflexionar amb l'alumnat sobre les relaciones sanes a través de l'habilitat de la comunicació interpersonal. 
Material i recursos:
Desenvolupament:

1- PRESENTACIÓ

Començarem col·locant-nos en dispositiu grupal i establint acords com a grup perquè aquesta sessió es pugui desenvolupar correctament i puguem gaudir d’un espai de confiança, cura i seguretat.

Per introduir la sessió, podem compartir amb l’alumnat les següents preguntes i reflexions:

En aquesta sessió treballarem sobre el que per nosaltres són les relacions sanes. Què és per vosaltres la salut? Què és la salut en una relació? De quin tipus de relacions parlem quan diem «relacions sexoafectives»? En aquesta sessió ens enfocarem en les relacions de parella/amants/aventures, però... quina diferència hi ha en la salut d’una relació d’amics i una de parella?

Tot seguit farem una roda de presentació on cadascú dirà el seu nom i quelcom d’una relació que hagi viscut que li sembli un ingredient saludable per a les relacions. Totes les persones tenim coneixements i experiències sobre les relacions, sabem en quines situacions ens hem sentit més a gust, quines ens han fet bé, etc. Qualsevol imatge, record o pensament sobre les relacions viscudes ens val, no cal que sigui una relació sexoafectiva.

2- DINÀMICA: L'OBRA D'ART

Posarem un foli gran (DIN A3 o DIN A2) enmig de la rotllana i deixarem unes ceres de colors obertes al costat perquè l’alumnat pugui anar dibuixant el que vulgui en el full durant la sessió. És preferible establir que no es podran aixecar més d’una o dues persones alhora i que és important cuidar l’atenció pel que estigui passant en el grup.  

Els expliquem que les relacions són obres d’art i que, mentre fem aquest taller, podem anar practicant com construir relacions sanes. Poden anar fent amb la seva obra d’art el que vulguin, igual que poden fer el que vulguin amb les relacions en el grup. 

3- DINÀMICA: UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES

Inicialment projectarem les imatges de les obres d’art que trobareu a l'apartat de materials d'aquesta fitxa, que representen diferents relacions entre persones.

Cada persona, sense pensar gaire, tant sols deixant-se seduir per quelcom que li hagi cridat especialment l’atenció, escollirà una imatge i l’anotarà en un paper.

Tot seguit, en el mateix foli, contestaran individualment les següents preguntes:

  • Títol per a les obres
  • Quin tipus de relació creieu que tenen?
  • Quina pregunta els faríem a les persones que hi apareixen?
  • Com diries que és la comunicació entre elles?

Deixarem una estona perquè dialoguin amb l’obra contestant les preguntes i formaran grups de 3 o 4 persones segons la imatge que hagin escollit. No és rellevant si algunes imatges es repeteixen en els diferents grups.

A continuació compartiran el que cadascú hagi trobat amb les preguntes anteriors. És convenient fixar un temps perquè tots puguin compartir (p. ex: 3 minuts per persona).

Quan tothom hagi acabat, escriuran entre totes les persones del grup una poesia unint tots els títols que han escollit per a l’obra de la que parlaven. Tot seguit, tornarem a la rotllana gran amb tota la classe i cada petit grup compartirà el text poètic que hagi aparegut de la suma dels títols de cadascuna.

4- TANCAMENT

Abans d’iniciar la roda de tancament, convidarem el grup a que facin en l’obra col·lectiva el que els vingui de gust, si encara no ho han fet.

A continuació, farem una roda per ordre on cadascú compartirà el que vulgui de la sessió, del que ha descobert o el que li ha sorprès o ha recordat sobre les relacions.

Abans de marxar, escolliran tots junts un títol per a l’obra col·lectiva que han fet del grup.

Font: Equip «Sigues tu»