Recursos per a docents

Fitxer

Dinàmica del Som-hi de pensament crític (Eix convivència)

Nivell: Secundària
Autoria: Edex i Fundesplai

Descripció

Aquesta dinàmica consisteix en enganxar a cada alumne/a una etiqueta al front amb una determinada qualitat, però no poden saber quina és. Els demanem que passegin per l'aula i tractin a les altres persones segons l'etiqueta que veuen. Posteriorment se'ls preguntarà si han descobert la seva etiqueta, com s'han sentit, com voldrien haver estat tractats...

Recursos relacionats

 • Vídeo
  Nivell: Secundària

  El professor Lucas presenta la seqüència d'una notícia violenta que publica la premsa del dia i en la qual tres joves agredeixen algú que sembla un sensesostre o un avi en un caixer automàtic, a més de malmetre una part del mobiliari urbà. A classe dediquen una estona a parlar-ne, i sorgeixen posicions diferents pel que fa a la interpretació dels fets i a qui són les persones o institucions afectades. Un fet personal viscut per un dels estudiants canvia el rumb del debat.

  Aquí us podeu descarregar la transcripció i les preguntes de debat 

  Per conversar en clau SOC

  A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

  • (S) Com penseu que canvia la situació, quan s’adonen que a l’avi d’en Darío li ha passat el mateix?
  • (S) De quines coses que passen al vostre voltant considereu que us hauríeu de preocupar? Per què penseu que les persones es preocupen més de les coses que les afecten directament?
  • (C) Quins sentiments penseu que experimenta la persona agredida? I els agressors, quins sentiments us sembla que poden tenir?
  • (C) Què en penseu, del que diu l’Isa sobre el fet que els carrers foscos poden ser perillosos per a una noia? De qui és responsabilitat, aquesta situació?
  • (G) En qui recau la tasca de cuidar-me a mi, als altres, al “multivers”? Què creieu que hauríem de fer com a societat, per evitar aquesta mena de situacions?
  • (G) Creieu que hauríem de confiar (o desconfiar) de les persones que ens envolten? Per què?