Recursos per a docents

Fitxer

Dinàmica del Som-hi de maneig dels sentiments i les emocions (Eix convivència)

Nivell: Secundària
Autoria: Edex i Fundesplai

Descripció

Aquesta dinàmica proposa reflexionar, a través de la representació d'estàtues en grup, sobre les situacions que provoquen ràbia a l'alumnat i com es poden gestionar el més positivament posssible. També s'utilitza el visionat de la Història del Som-hi "Un telemeteorit" per debatre el tema de la violència intrafamiliar. 

Recursos relacionats

 • Vídeo
  Nivell: Secundària

  La Rosa de poc que no mor aixafada per un «telemeteorit»: just mentre camina per davant d'un edifici, un televisor cau al carrer des del cinquè pis. Mentre es refà de l'ensurt, veu un noi de la seva edat que arriba, recull el televisor i el llença al contenidor de les escombraries. La Rosa se li acosta per conversar-hi i descobreix un ogre que està disposat a agredir no només la seva família, sinó també qualsevol persona que li porti la contrària.

  Per conversar en clau SOC

  A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

  • (S) Quantes vegades teniu la sensació de no poder-vos controlar? En quines situacions?
  • (S) Quan va ser l’última vegada que vau sentir ràbia per alguna cosa que us va dir o fer el vostre pare o mare? Què n’opineu, de la ràbia o la fúria? Què creieu que enfurisma els vostres pares, d’allò que dieu o feu? Què sentiu quan us diuen que no?
  • (C) Quins creieu que són els sentiments d’aquest noi? I els de la mare? Penseu que algun d’aquests personatges té sentiments que preferiria no tenir? Quins? Per què creieu que han arribat a aquest punt?
  • (G) Hi ha algun personatge que es pugui sentir tractat injustament? Com penseu que haurien de resoldre la situació, en Toño i la seva mare?