Recursos per a docents

Fitxer

Dinàmica del Som-hi de comunicació interpersonal (Eix convivència)

Nivell: Secundària
Autoria: Edex i Fundesplai

Descripció

Aquesta dinàmica consisteix en enganxar al front de l'alumnat un gomet de diferents colors i formes, de manera que deixarem un color amb 1 sol gomet. Llavors els demanem que s'agrupin com vulguin i iniciem un debat sobre els etiquetatges, els prejudics i les exclusions.  

Recursos relacionats

 • Vídeo
  Nivell: Secundària

  A l'agenda de la Patricia, les bessones hi descobreixen un cor dibuixat on hi ha el seu nom i el d'una altra noia. La «troballa» marca l'inici d'un seguit d'agressions relacionades amb el lesbianisme de la Patricia. Les bessones opinen que a l'institut només hi ha espai per a la gent normal com elles i no per a persones rares com la Patricia, que de tanta pressió està al límit de la desesperació. La Direcció de l'institut es reuneix amb les protagonistes de la història i amb les seves famílies. Durant la trobada, tots junts analitzen la situació i estudien diferents maneres de resoldre-la.

  Aquí us podeu descarregar la transcripció i les preguntes de debat 

  Per conversar en clau SOC

  A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

  • (C) Per què creieu que hi ha persones per a les quals l’homosexualitat és un problema? En què afecta la nostra vida, el fet que altres persones tinguin una orientació sexual diferent a la nostra?
  • (C) Com creieu que se senten, les persones homosexuals, bisexuals o transsexuals, quan són discriminades?
  • (S) Si al vostre institut passés un cas com aquest, com actuaríeu? Per què creieu que les bessones actuen així? Totes dues pensen el mateix?
  • (G) Com us sentiríeu, si un amic/amiga vostre assetgés un company o companya per la seva orientació sexual? Què faríeu? I vosaltres, si us trobéssiu en la mateixa situació que la Patricia, amb qui creieu que podríeu comptar?