És el primer dia d’en Beto al nou institut. No coneix ningú. A classe de filosofia, quan el professor demana que es treballi per grups, ell s’acosta a tres noies i un noi que des del començament li han cridat l’atenció. Mentre ells avancen l’exercici que han de fer, en Beto obre bé les orelles per escoltar-los i es dedica a dibuixar. S’hi troba bé, amb aquest grup. Li agrada que riguin i discuteixin. Quan el conviden a participar, els mostra el seu treball: els ha pintat i els ha posat un malnom. En aquest ambient agradable que el professor Lucas crea a les seves classes, en Beto descobreix la clau per fer amistats: ser un mateix.
Per conversar en clau SOC
A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).
- (S) Què en penseu, de l’enamorament d’en Ricardo? Com us sembla que canviarà la seva vida, a partir d’ara?
- (C) Per què creieu que en Ricardo no sap exactament què fer? Us ha passat mai de sentir-vos confosos a l’hora de prendre una decisió?
- (C) Per què penseu que hi haurà persones que no entendran que en Ricardo decideixi establir una relació amb l’Ernesto?
- (G) Si us trobéssiu en la situació d’en Ricardo, creieu que el fet de compartir-la amb altres persones us ajudaria? Per què?
- (G) Quan teniu una ensopegada, les vostres amistats us ajuden o s’aparten? Se n’alegren, quan us va bé, o us envegen i us treuen mèrit?