Recursos per a docents

Fitxer

Dinàmica del Som-hi de pensament crític (Eix Afectivitat-sexualitat)

Nivell: Secundària
Autoria: Edex i Fundesplai

Descripció

Aquesta dinàmica proposa a l'alumnat que es qüestionin com a certs o falsos un seguit de mites sobre sexualitat. A partir d'aquí es duu a terme un debat amb l'objectiu que reflexionin sobre la seva capacitat de posar en dubte, preguntar i investigar la informació que els arriba sobre sexualitat. 

Recursos relacionats

  • Vídeo
    Nivell: Secundària

    En Músculos i la Florecita s’acaben de conèixer en un xat. Al darrere d’aquests àlies hi ha en Darío, acompanyat per la Rosa, i una persona desconeguda. La conversa es torna cada cop més emocionant, sobretot quan activen les càmeres web per conèixer-se. Ella li vol veure el palmell de la mà esquerra; ell, moltes coses més... Quan en Darío ja es pensa que la desconeguda li ensenyarà alguna part del cos, es troba amb dues cares conegudes: les de la Lida i en Beto, que li han parat un bon «ciberparany». I ell hi ha caigut de quatre potes!

    Aquí us podeu descarregar la transcripció i les preguntes de debat 

    Per conversar en clau SOC

    A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

    • (S) Heu caigut mai en un ciberparany d’aquest estil, o sabeu d’algú que hagi passat per una situació semblant? Com creieu que hi ha influït la manera de ser d’en Darío, en el fet que hagi caigut al parany? Us podria passar, a vosaltres?
    • (C) Creieu que us podeu refiar de la informació que algú us proporciona a través de les xarxes socials? Fins a quin punt hi podeu confiar? Pot passar el mateix amb una relació presencial?
    • (C) Com creieu que pot influir en el vostre futur la informació que pengeu a les xarxes socials?
    • (G) Si un company pateix ciberassetjament, com creieu que podem actuar com a grup?
    • (G) Diuen que darrere el ciberassetjament sempre hi ha més d’una persona... Què en penseu? Us heu trobat mai en una situació semblant?