Recursos per a docents

Fitxer

Dinàmica del Som-hi d'autoestima i control intern (Eix Afectivitat-sexualitat)

Nivell: Secundària
Autoria: Edex i Fundesplai

Descripció

Aquesta dinàmica consisteix en demanar a l'alumnat que es descriguin físicament. Posteriorment repartim les descripcions a l'atzar a la resta del grup i els demanem que dibuixin a la persona, amb el màxim respecte possible.Un cop acabat, cada persona ha de buscar la persona que li ha tocat i donar-li el full mirant-la als ulls.

Recursos relacionats

  • Vídeo
    Nivell: Secundària

    Es tracta d'un anunci d'una marca de sabó que ajuda a reflexionar sobre la nostra imatge. 

    Pot ajudar a treballar habilitats per a la vida com l'autoestima i control intern, l'empatia i el maneig dels sentiments i les emocions. I a conscienciar com a través dels llindars socials de bellesa, ens creem els nostres prejudicis cap a nosaltres mateixos, creant un efecte negatiu cap a la nostra autoestima.

    PREGUNTES GUIA PER AL DEBAT

    Quin és el missatge del vídeo? Com es veuen les dones protagonistes? Per què creieu que tenen aquesta autoimatge? Creieu que a vosaltres us passaria el mateix? Creieu que hi ha diferències entre homes i dones? Podríeu dir alguna cosa que us agradi de vosaltres mateixos? Creieu que els cànons de bellesa són iguals ara que en el passat? 

    DINÀMIQUES RELACIONADES

    Dinàmica - Qui soc?

  • Vídeo
    Nivell: Secundària

    La Lida ha sortit a prendre un refresc amb les amigues. Porta els seus pits nous i està encantada de la vida. Però hi ha alguna cosa que no rutlla... Els pits no li paren de créixer, i al final són tan grossos que no veu ni el que té al davant ni el que hi ha sota seu. De l’ensurt que s’enduu s’acaba despertant: tot ha estat un malson, i l’ha tingut just la nit abans de la consulta amb el cirurgià plàstic.

    Per conversar en clau SOC

    A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

    • (S) Què en penseu, del desig de la Lida de posar-se uns pits diferents dels que té? Per què creieu que la Lida pensa que serà més atractiva, si s’opera els pits?
    • (S) Creieu que si la Lida, finalment, s’hagués operat li hauria canviat la vida en el futur? Penseu que seria més feliç?
    • (G) Des del vostre punt de vista, per què hi ha persones que valoren els altres pel seu aspecte físic?
    • (C) Hi ha famílies que regalen operacions de cirurgia estètica als seus fills o filles. Què pensaríeu si la vostra família us ho oferís?
    • (C) Per què penses que la Lida creu que la mida dels pits és important per establir una relació? És així en realitat?
  • Vídeo
    Nivell: Secundària

    El vídeo mostra un experiment sociològic en el qual es pregunta a un grup d'adults què canviarien d'ells/es mateixos/es, llavors fan la mateixa pregunta a un grup de nens i nenes. 

    Ens permet treballar l'autoestima i els estereotips.