Recursos per a docents

Fitxer

Dinàmica del Som-hi d'autoestima i control intern (Eix Addiccions)

Nivell: Secundària
Autoria: Edex i Fundesplai

Descripció

Aquesta dinàmica proposa un autoreflexió a partir de respondre individualment les preguntes: Com ets? Quina mena de persones habiten dins teu? A continuació els demanem que entrevistin els companys preguntant-los: Com creus que soc? Els indiquem que busquin com a mínim dues persones: una amb qui es relacionin molt fora de l’aula o amb qui tinguin confiança i una amb qui només es relacionin a l’aula com a companys de classe. No parlem en cap moment d’amistat per
evitar situacions tenses.

Recursos relacionats

 • Vídeo
  Nivell: Secundària

  En Darío està content perquè el seu cosí gran ha vingut de vacances. Una nit surten de festa i els ofereixen pastilles, porros, alcohol i altres substàncies. El cosí, que té clar com s’ha d’afrontar aquesta situació, gaudeix de la nit; mentrestant, en Darío s’adorm al sofà. L’endemà, en Darío demana al seu cosí que li expliqui el truc per gaudir de les festes i llevar-se «com si res»... perquè ell s’ha aixecat amb una ressaca tremenda i amb moltes llacunes.

  Aquí us podeu descarregar la transcripció i les preguntes de debat

  Per conversar en clau SOC

  A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

  • (S) Segons la vostra opinió, quines són les coses importants de la festa? Creieu que en Darío presta atenció a les coses importants de la festa? Per què? I a quines?
  • (S) En quina circumstància, si us ha passat alguna vegada, heu perdut el control de vosaltres mateixos? Què va passar i per què vàreu perdre el control? De quina altra manera penseu que hauríeu pogut reaccionar?
  • (C) Quin dels dos personatges ha pres les millors decisions per allargar al màxim la festa? Per què penseu que ha passat?
  • (C) A en Darío l’ha sorprès com l’Hugo ha gestionat la festa. Us ha passat mai que una persona molt propera us hagi sorprès? Ho voleu explicar? Algú pot o vol explicar alguna cosa que creu que sorprendrà els companys de classe?
  • (G) Què ha après en Darío amb la seva experiència? Què creieu que farà en Darío a la propera festa?