Recursos per a docents

Vídeo

Història del Som-hi «Positiva» (Eix convivència)

Nivell: Secundària
Durada: 2:59
Autoria: Edex i Dipsalut

Descripció

El professor Lucas demana als estudiants que, de manera anònima, escriguin preguntes o expliquin situacions relacionades amb la seva sexualitat. Entre totes les cartes que li lliuren, en tria una a l'atzar. L'escrit narra la història d'una companya de classe que té el VIH perquè la seva mare li va transmetre el virus durant la gestació, i que no sap si dir-ho o no obertament a la classe. A paritr d'aquest moment, la desconfiança s'apodera del grup.

Aquí us podeu descarregar la transcripció i les preguntes de debat 

Per conversar en clau SOC

A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

  • (S) Quina importància ha donat el grup, al tema del VIH? Per què fins llavors no havia estat un tema important en les seves vides?
  • (S) Per què creieu que la companya amb VIH té el mateix dret que les altres persones a tenir una vida fascinant i plena de reptes?
  • (C) Què en penseu, del fet que la noia hagi decidit mantenir l’anonimat? I què us sembla la resposta del grup davant la reacció de la seva companya?
  • (C) Heu pensat que alguna persona del vostre entorn proper podria ser portadora del VIH? Què faríeu perquè això no afectés la vostra relació?
  • (G) Què penseu que podria fer la classe, perquè la companya tingués prou confiança per explicar-ho? Considereu que l’estan tractant d’una manera injusta? Per què?
  • (G) Creieu que davant d’aquesta situació nova, la classe no sap què fer? I vosaltres, què faríeu?