Història del Som-hi «És cosa nostra?» (Eix convivència)
Descripció
El professor Lucas presenta la seqüència d'una notícia violenta que publica la premsa del dia i en la qual tres joves agredeixen algú que sembla un sensesostre o un avi en un caixer automàtic, a més de malmetre una part del mobiliari urbà. A classe dediquen una estona a parlar-ne, i sorgeixen posicions diferents pel que fa a la interpretació dels fets i a qui són les persones o institucions afectades. Un fet personal viscut per un dels estudiants canvia el rumb del debat.
Aquí us podeu descarregar la transcripció i les preguntes de debat
Per conversar en clau SOC
A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).
- (S) Com penseu que canvia la situació, quan s’adonen que a l’avi d’en Darío li ha passat el mateix?
- (S) De quines coses que passen al vostre voltant considereu que us hauríeu de preocupar? Per què penseu que les persones es preocupen més de les coses que les afecten directament?
- (C) Quins sentiments penseu que experimenta la persona agredida? I els agressors, quins sentiments us sembla que poden tenir?
- (C) Què en penseu, del que diu l’Isa sobre el fet que els carrers foscos poden ser perillosos per a una noia? De qui és responsabilitat, aquesta situació?
- (G) En qui recau la tasca de cuidar-me a mi, als altres, al “multivers”? Què creieu que hauríem de fer com a societat, per evitar aquesta mena de situacions?
- (G) Creieu que hauríem de confiar (o desconfiar) de les persones que ens envolten? Per què?