Recursos per a docents

Vídeo

Història del Som-hi «Perill públic» (Eix convivència)

Nivell: Secundària
Durada: 2:56
Autoria: Edex i Dipsalut

Descripció

S'organitzen en comandos, esperen que es faci de nit, es tapen la cara, esquiven la policia i tramen alguna cosa en un racó de la ciutat. Mentre l'Isa vigila, en Darío fa els forats i la Rosa hi disposita el que amaguen; en Beto s'encarrega de l'herba i l'aigua. Hi ha persones del veïnat que se'n malfien perquè els han vist passar. tenen por que es tracti d'un altre acte vandàlic protagonitzat per jovenalla. Una nit, decideixen seguir-los i descobreixen la «malifeta»: en un terreny abandonat on abans només es veien deixalles i rates, ara hi creix un jardí multicolor.

Aquí us podeu descarregar la transcripció del vídeo i les preguntes de debat

Per conversar en clau SOC

A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

  • (S) Quin objectiu diríeu que té, el pla ideat per la colla d’en Darío? Per què creieu que hi ha grups de persones que fan coses semblants?
  • (C) Penseu que els pares i les mares dels protagonistes entenien la situació, al principi? En quines altres situacions creieu que les persones adultes tenen un concepte equivocat del jovent?
  • (G) Per què penseu que actuen de nit? De què o de qui tenen por? Per què?
  • (G) Per què creieu que els han tractat de manera injusta? Us ha passat mai que heu tractat injustament algú i després ha resultat que aquella persona, en el fons, tenia bones intencions?