Recursos per a docents

Vídeo

Història del Som-hi «Barallat amb la brega» (Eix convivència)

Nivell: Secundària
Durada: 2:37
Autoria: Edex i Dipsalut

Descripció

En Darío s'ha tornat a barallar, i arran de la batussa comença a assistir a sessions de suport psicològic. Una activitat que d'entrada li sembla un càstig s'acaba convertint en un moment agradable gràcies al qual descobreix la manera de controlar la seva agressivitat. A l'institut corre la brama que està tocat de l'ala perquè va al psicòleg. Amb ironia, amb humor i amb algunes de les tàctiques que ha après, en darío s'enfronta amb les provocacions i enforteix així el múscul de l'autocontrol.

Aquí us podeu descarregar la transcripció i les preguntes de debat 

Per conversar en clau SOC

A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

  • (S) En algun moment de la vida tots hem comprovat que, davant d’algunes contrarietats, perdem els estreps i fins i tot canviem de color i deixem que el monstre que portem dins surti fora i en faci una de les seves. Quantes vegades l’heu vist, aquest monstre? Com és? Per què creieu que surt? Ha atacat o esporuguit algú? Com us ho heu fet, per controlar-lo?
  • (C) Per a què penseu que serveixen, les ulleres que el psicòleg dóna a en Darío?
  • (C) Una estona després que li surti el monstre de dins, com creieu que se sent, en Darío? Quin sentiment us sembla que preferiria no tenir?
  • (G) Per què creieu que en Darío no vol anar al psicòleg? Penseu que l’ajuda finalment? En què?