Recursos per a docents

Vídeo

Història del Som-hi «Tot té el seu moment» (Eix afectivitat-sexualitat)

Nivell: Secundària
Durada: 2:53
Autoria: Edex i Dipsalut

Descripció

Dos periodistes van a l’institut per conversar amb el grup sobre sexualitat. A quina edat és bo iniciar-se en les relacions sexuals? Amb qui s’ha de fer? Com va ser la seva primera vegada o com esperen que sigui? Vet aquí algunes de les preguntes que es van plantejar en l’entrevista, i també algunes de les respostes que van donar els alumnes: «als tretze és massa aviat, i als divuit massa tard»; «el més important és fer-ho, tant se val amb qui o com»; «la primera vegada no sents res»; «que cadascú ho faci d’acord amb les seves idees i en el moment que vulgui».

Per conversar en clau SOC

A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

  • (S) Quines coses penseu que cal tenir en compte la primera vegada que es té una relació sexual? Què us sembla que sentireu?
  • (S) Creieu que la vostra primera relació sexual serà pensada i planificada?
  • (C) Com i què us imagineu que passarà en la vostra primera relació sexual?
  • (C) Penseu que la «primera vegada» està sobrevalorada? Per què?
  • (G) En cas que tingueu dubtes, en qui confiaríeu per explicar-los-hi? Sabríeu on trobar informació?

En acabat, deixeu prou marge de temps perquè tots junts puguin compartir les idees principals que hagin sorgit en cada grup. Si voleu ampliar informació, podeu llegir i recomanar al grup un reportatge titulat «Sexo en la ESO» que va aparèixer a la premsa i que ha servit d’inspiració per a aquesta història.