Recursos per a docents

Vídeo

Història del Som-hi «Com si res» (Eix addiccions)

Nivell: Secundària
Durada: 2:56
Autoria: Edex i Dipsalut

Descripció

En Darío està content perquè el seu cosí gran ha vingut de vacances. Una nit surten de festa i els ofereixen pastilles, porros, alcohol i altres substàncies. El cosí, que té clar com s’ha d’afrontar aquesta situació, gaudeix de la nit; mentrestant, en Darío s’adorm al sofà. L’endemà, en Darío demana al seu cosí que li expliqui el truc per gaudir de les festes i llevar-se «com si res»... perquè ell s’ha aixecat amb una ressaca tremenda i amb moltes llacunes.

Aquí us podeu descarregar la transcripció i les preguntes de debat

Per conversar en clau SOC

A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

  • (S) Segons la vostra opinió, quines són les coses importants de la festa? Creieu que en Darío presta atenció a les coses importants de la festa? Per què? I a quines?
  • (S) En quina circumstància, si us ha passat alguna vegada, heu perdut el control de vosaltres mateixos? Què va passar i per què vàreu perdre el control? De quina altra manera penseu que hauríeu pogut reaccionar?
  • (C) Quin dels dos personatges ha pres les millors decisions per allargar al màxim la festa? Per què penseu que ha passat?
  • (C) A en Darío l’ha sorprès com l’Hugo ha gestionat la festa. Us ha passat mai que una persona molt propera us hagi sorprès? Ho voleu explicar? Algú pot o vol explicar alguna cosa que creu que sorprendrà els companys de classe?
  • (G) Què ha après en Darío amb la seva experiència? Què creieu que farà en Darío a la propera festa?