Recursos per a docents

Fitxer

Dinàmica del Som-hi de presa de decisions i solució de problemes (Eix Afectivitat-sexualitat)

Nivell: Secundària
Autoria: Edex i Fundesplai

Descripció

Aquesta dinàmica treballa les primeres relacions sexuals i els mites sobre sexualitat. Repartim dos o tres relats en què s’exposen dubtes reals de persones de la seva edat. S’han d’imaginar que és un dubte que els explica un amic o amiga: què li
respondrien?, quin consell li donarien? Els donem 10 minuts perquè responguin i després compartim les respostes amb tota la
classe, fet que generarà més debat sobre el tema. Aquí sí que podem anar introduint consells i informació important, sobretot si detectem que hi ha mites i expectatives falses o sobrevalorades.

Recursos relacionats

  • Vídeo
    Nivell: Secundària

    Dos periodistes van a l’institut per conversar amb el grup sobre sexualitat. A quina edat és bo iniciar-se en les relacions sexuals? Amb qui s’ha de fer? Com va ser la seva primera vegada o com esperen que sigui? Vet aquí algunes de les preguntes que es van plantejar en l’entrevista, i també algunes de les respostes que van donar els alumnes: «als tretze és massa aviat, i als divuit massa tard»; «el més important és fer-ho, tant se val amb qui o com»; «la primera vegada no sents res»; «que cadascú ho faci d’acord amb les seves idees i en el moment que vulgui».

    Per conversar en clau SOC

    A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

    • (S) Quines coses penseu que cal tenir en compte la primera vegada que es té una relació sexual? Què us sembla que sentireu?
    • (S) Creieu que la vostra primera relació sexual serà pensada i planificada?
    • (C) Com i què us imagineu que passarà en la vostra primera relació sexual?
    • (C) Penseu que la «primera vegada» està sobrevalorada? Per què?
    • (G) En cas que tingueu dubtes, en qui confiaríeu per explicar-los-hi? Sabríeu on trobar informació?

    En acabat, deixeu prou marge de temps perquè tots junts puguin compartir les idees principals que hagin sorgit en cada grup. Si voleu ampliar informació, podeu llegir i recomanar al grup un reportatge titulat «Sexo en la ESO» que va aparèixer a la premsa i que ha servit d’inspiració per a aquesta història.