Recursos per a docents

Vídeo

La noia danesa - Diversitat de gènere

Edat: Secundària
Durada: 2:38
Autoria: Universal

Descripció

Aquest vídeo correspon al tràiler de la pel·lícula "La noia danesa" que es desenvolupa a Dinamarca al segle XVIII. La parella de pintors formada per Einar i Gerda Wegener és exitosa. Un dia, per casualitat, la model a la qual ella ha contractat per retratar en els seus quadres ha hagut de cancel·lar la cita, i per acabar aquestes pintures a temps demana al seu marit si no li faria res posar-se mitges i sabates de dona durant una estona. Ell hi accedeix sense problema, i això li desperta un anhel llargament amagat: el desig de ser dona. Al principi aquest joc els resulta apassionant i divertit: els retrats són un èxit, i ella anima el seu marit a adoptar una aparença femenina. Després ja no ho és tant: Einar, s'adona que, per dins, se sent una dona. La vida del matrimoni fa un gir enorme gir i el naixement d'una identitat femenina en el cos masculí d'Einar provoca molts problemes en la seva relació sentimental. En la seva lluita per fer justícia al seu jo interior, Einar es conveteix en Lili Elbe. La seva decisió final és  fer-se una operació de canvi de sexe i es converteix així en pioner en la cultura transgènere i en un dels primers a operar-se i canviar de sexe.

Permet reflexionar sobre les diferents identitats sexuals i la convivència. Es poden treballar habilitats com ara la gestió dels sentiments i les emocions, l'empatia i l'advocació o defensa.

PREGUNTES GUIA PER AL DEBAT

Creus que la Lili se sentia confosa? Tenia sentiments que preferia no tenir? Alguna vegada has experimentat alguna sensació similar? Com creus que se sentirà la Lili  després del canvi de sexe? La seva vida tindrà més sentit? En qui busca suport per fer front als sentiments que s'han despertat dins seu? Penseu que la seva dona va tenir un paper clau perquè decidís operar-se?Com reaccionaríeu si un amic o amiga us expliqués que sent que està en un cos amb el qual no s'identifica? Imagineu que sou la Lili: escriviu o dieu tres frases que expressin el que sentiu.