Recursos per a docents

Fitxer

Capítol llibre sobre el dol en infants- Agnès Brossa

  • Primària
  • Secundària
  • Dol i pèrdues
Nivell: Material professorat
Autoria: Agnès Brossa

Descripció

Agnès Brossa és psicòloga de família. Ha treballat fent reeducació a infants amb problemes d’aprenentatge, fent assessorament a famílies i dins l’àmbit de la psicologia clínica infantil i d’adolescents. Actualment es dedica a la psicologia jurídica familiar. És autora dels llibres Em dic Joan i crec que soc dolent (al qual pertany el capítol sobre el dol) i Compartir la vida educa (que s'ha de publicar el gener de 2021).

A la part final del capítol podreu trobar una sèrie de consells breus sobre el més important a tenir en compte en el procés de dol dels infants. 

Recursos relacionats

  • Vídeo
    • Primària
    • Afrontar els desafiaments
    • Dol i pèrdues
    • Maneig dels sentiments i les emocions
    Nivell: Primària

    Aquest curt explica la història de la Malaika, que és una nena africana, princesa d'una manada d'elefants i que viatja a llom del seu pare l'elefant Komba. Durant el llarg viatge, la Malaika aprendrà coses noves com la importància de la memòria pels elefants i la bellesa dels baobabs, però també s'afrontarà a perills. El moment més dfícil arriba quan en Komba comença a presentir la seva mort. 

    Us pot ajudar a parlar sobre la mort amb els infants, la tristesa per les pèrdues i aclarir els dubtes que puguin sorgir. És important que quedi clar que la mort és irreversible, per tant significa que aquella persona no tornarà mai més a caminar, respirar, menjar... per tal d'eliminar qualsevol idea falsa que puguin tenir els infants. De vegades, com a conseqúència dels eufemismes que fem servir els adults, alguns infants confonen la mort amb estar adormit i això podria provocar pors. Així doncs, acaldria evitar les paraules son, descans o ha marxat per refiri-nos a algú que ha mort. 

abusos sexuals  acceptació  activitat i descans  addiccions  advocació i defensa  afectivitat-sexualitat  afrontar els desafiaments  agressions sexuals  alimentació  assertivitat  assetjament  autoestima i control intern  benestar animal  ciberassetjament  cohesió de grup  col·laboració i treball en equip  comunicació interpersonal  consum d'alcohol  convivència  creativitat  diversitat  diversitat funcional  dol i pèrdues  drogues  empatia  esforç  esquitxa emocions amb la bleda  estereotips  etiquetes  gelosia  generositat  gènere  habilitats per a la vida  higiene  interculturalitat  investiguem habilitats i ods amb el detectiu hopper  les parts del meu cos  les parts del meu cos - p3  lgbti  lideratge  maneig de la tensió i l'estrès  maneig dels sentiments i les emocions  masculinitats  mites sexualitat  motivació  mutilació genital femenina  negociació i rebuig  oci nocturn  ods  orientació sexual  participació  pensament crític  personatge sergi  planificació  prejudicis  presa de decisions i solució de problemes  pressió de grup  respecte per un mateix  robatoris  salut mental  salutogènesi  seguretat  sentit de coherència  solidaritat  superar la tensió  tabac  teatre  valors  violència masclista  Ús de pantalles  Ús dels medicaments