Les nostres rodes - Empatia
Descripció
Aquest vídeo mostra en poques imatges el que és l'empatia. Ens pot servir per reflexionar sobre el tema o com a tancament de les dinàmiques per treballar aquesta habilitat i d'altres com el treball en equip.
Aquest vídeo mostra en poques imatges el que és l'empatia. Ens pot servir per reflexionar sobre el tema o com a tancament de les dinàmiques per treballar aquesta habilitat i d'altres com el treball en equip.
Aquesta dinàmica proposa diferents activitats per treballar el llenguatge no verbal i posar de manifest les confusions en la comunicació. Permet reflexionar sobre la importància de la comunicació interpersonal i els errors d'interpretació que es produeixen tot sovint.
Aquesta dinàmica ens permet entrenar l'escolta activa. En primer lloc, demanem que individualment i anònimament tothom escrigui en un paperet un problema o conflicte que hagi tingut. Després els posem tots en parelles, un dels membres representa el protagonista del problema i l’altre fa escolta activa. Un cop feta la petita representació, cada parella discuteix sobre com ha practicat l’escolta activa qui representava el rol i què es podria haver corregit. Si hi ha prou temps, s’intercanvien els papers i es representa l’altre problema exposat.
Aquesta dinàmica ens pot ajudar a reflexionar sobre com ens posicionem en relació a l'empatia. Es proposen algunes situacions podrien ser: Vas a beure aigua i quan t’inclines a la font algú t’empeny i et mulles la cara. A l’hora del pati algú xuta la pilota tan fort que la penja a la teulada. Fem espai a l’aula i creem tres zones delimitades: una per a l’enuig, una per a l’escolta i una altra per a la comprensió. L’alumnat s’ha de posicionar en un dels tres llocs, pensant quina seria la seva primera reacció en resposta a la situació descrita.
Aquesta dinàmica ajuda a conscienciar a l'alumnat com actuem amb els altres; «No facis als altres el que no t’agradaria que et fessin a tu.»
Aquesta dinàmica consisteix en demanar l'alumnat que reflexioni individualment sobre aquelles persones que els fan sentir bé: Com són? Tenen coses en comú?...Posteriorment en grup, hauran de decidir quines coses que diuen els altres els fan sentir bé o malament quan senten ràbia, frustració, tristesa, vergonya...