Recursos

  • Vídeo
    Nivell: Primària (Cicle superior) i Secundària

    Aquest vídeo mostra de forma clara i senzilla els possibles efectes negatius del consum de drogues. Ens permet reflexionar amb l'alumnat sobre les característiques, els riscos i les conseqüències d'aquestes substàncies i treballar les habilitats de pensament crític i presa de decisions, entre d'altres. També ens pot servir per introduir conceptes com la dependència o la tolerància

    CAL TENIR EN COMPTE QUE:

    1. A mesura els consums es van fent més freqüents es produeixen conseqüències sobre les que cal reflexionar: dificultats amb les relacions a casa (discussions i preocupació per part de la família), situacions desagradables amb les amistats i la festa (perdre i/o trencar mòbil, diners...), ser un/a "pesat/da" per la resta de la colla; haver de deixar la festa per acompanyar algú a casa; deixar-se gent o que et deixin penjat/da sense que la colla se'n adoni; haver de trucar 061... 
    2. Hi ha situacions que et poden afectar i condicionar la vida durant els consums i abans de desenvolupar una addicció: accidents de trànsit; cops de calor; comes etílics; baralles; relacions sexuals sense protecció; abús sexual...

    PREGUNTES PEL DEBAT:

    Possibles preguntes de debat:

    • Penseu que s'ho passa bé el protagonista de la història? Canvia alguna cosa a mesura que avança la història? Quina? Per què penseu que passa?
    • Què és una droga? Quins efectes provoca? Per què penseu que hi ha gent que pren drogues?
    • Després de cada "vol" hi ha una caiguda que inicialment és suau i que cada vegada és "més forçosa". Quines creieu que són les conseqüències dels primers consums? I a mesura que es fan més freqüents?  Són les mateixes en funció de la substància?
    • Quines situacions greus poden aparèixer en qualsevol consum? Quan de temps penseu que passa des dels primers aterratges més "lleus" fins els més greus?
    • Penseu que l'alcohol i el tabac són drogues? Per quuè?
    • Què és la dependència a una droga? I la tolerància?
    • Com ajudaríeu a algú que us expliqués que és addicte/a a una droga? 

    Definicions (Font Optimot):

    Droga: Substància, terapèutica o no, que en ser introduïda en un organisme és capaç d'actuar sobre el sistema nerviós central i provocar-li una alteració física o psíquica, l'experimentació de noves sensacions o la modificació de l'estat d'ànim, de manera que predisposa al seu ús reiterat.

    Dependència: Necessitat de consumir de manera continuada que sent una persona addicta a una droga.

    Tolerància: Disminució de l'efecte de la dosi constant d'una droga com a conseqüència de l'administració repetida o de l'habituació a l'ús continuat o creixent. És a dir que cada vegada necessitarà una dosi més alta per obtenir el mateix efecte.

  • Fitxer
    Nivell: Secundària

    Aquesta dinàmica proposa, a partir del joc del telèfon i la línia de foc, un treball de reflexió sobre el desenvolupament d'un punt de vista autònom i documentat per arribar a conclusions pròpies sobre la realitat personal i social. 

  • Vídeo
    Nivell: Secundària

    La Rosa, la mentidera, reflexiona en veu alta davant del mirall sobre un article titulat «Les 10 millors mentides de la història» que ha trobat en una revista de moda. Com a experta en la matèria, analitza amb subtilesa l’escrit i s’atura en la millor mentida que ha sentit mai: «Fumar et fa semblar més atractiva». Està tan ben estructurada que fins i tot sembla veritat.

    Per conversar en clau SOC

    A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).

    • (S) Per què creieu que algunes persones pensen que el tabac els fa la vida més interessant?
    • (S) Per què us sembla que hi ha persones que decideixen no fumar i altres que fumen? 
    • (C) Quins diríeu que són els motius que impulsen les persones a fumar?
    • (C) Què pensaríeu i com us sentiríeu si un amic o una amiga comencés a fumar?
    • (G) Sabríeu què fer si un company vostre us digués que vol deixar de fumar? I si vosaltres fuméssiu i ho volguéssiu deixar, sabríeu què fer?
  • Fitxer
    Nivell: Secundària

    Aquesta dinàmica proposa una activitat de role-playing. En grups, es demana a l'alumnat que responguin de manera agressiva, passiva o d’assertiva  a les situacions proposades i que ho representin per la resta del grup. Exemples de situacions: Et demanen copiar els deures o en un examen. Els meus amics i amigues volen provar el tabac i jo no.Un amic o amiga (o la meva parella) em demana que li deixi mirar el mòbil, les meves converses...