Aquesta sessió té l'ojectiu d'ajudar l'alumnat a prendre consciència sobre el sucre que contenen alguns aliments i el seu impacte en la salut a través del treball de l'habilitat de gestió d'emocions i sentiments.
Aquesta és la segona sessió de l'itinerari «Sensibilització vers les violències sexuals». Té com a objectius experimentar amb el cos diferents emocions així com conscienciar sobre les diferents emocions que podem sentir en una mateixa situació.
Aquesta és la primera sessió de l'itinerari «Promoció de les habilitats en relació amb la sexoafectivitat». Té com a objectius relacionar la sexualitat amb el plaer i explorar el propi plaer més enllà de les pràctiques que habitualment entenem com a sexualitat. També explorar i conèixer el propi desig i el que ens passa quan ens posem en acció per identificar-lo, anomenar-lo, cercar-lo i afrontar les dificultats que apareixen a l’hora de satisfer-lo.
Aquesta sessió té com a objectiu reflexionar sobre els vincles i els conflictes que es produeixen en el context familiar a través de l’habilitat de gestió d’emocions i sentiments.
Aquesta sessió té com a objectius acompanyar l’alumnat en el reconeixement de les emocions en diferents contextos i ajudar l’alumnat a gestionar les emocions quan es relacionen amb d’altres persones.
Iniciarem la sessió fent un recordatori de la sessió anterior i compartint breument com es van sentir. També farem una roda de reconeixement emocional, explicant com se senten avui i què esperen d’aquesta sessió, que serà l’última. La sessió d’avui serà per preguntar tot el que mai no han gosat preguntar sobre la mort. Per a fer-ho, la docent tindrà unes targetes preparades amb preguntes extretes del material «Mortal». Per torns, els infants agafaran una targeta, la llegiran i iniciarem el debat filosòfic. No hi ha respostes correctes o incorrectes! Els infants podran escriure la seva pròpia pregunta en una targeta del mateix format, però en blanc. Per tancar l’itinerari farem la reflexió següent: què hem après durant aquestes quatre sessions? A partir d’aquí cada infant escriurà un desig per posar a «La capsa dels desitjos» (que haurem preparat amb antelació) i que recollirà el que han après: «M’agradaria passar més temps amb els meus avis», «Vull compartir més passejos amb el meu gos», «Vull jugar amb els meus amics i amigues» o «Vull millorar la relació amb els companys i companyes de classe». Aquests missatges poden iniciar un hàbit a l’aula o poden servir per estirar del fil i fer una dinàmica de revisió durant el curs.
Iniciarem la sessió fent un recordatori de la sessió anterior i compartint breument com es van sentir. Farem una visualització guiada on podrem recordar algun moment bonic viscut amb algú especial que ha mort o bé podem recordar algú amb qui ja no hi tenim relació o alguna pèrdua (separació de la família, migració, canvi de casa...). L’activitat central de la sessió serà vestir l’arbre de la gratitud. Per a fer-ho, cada infant escriurà o dibuixarà un record especial de la persona, mascota o situació que ha mort en unes cartolines retallades en forma de fulles d’arbre. A l’altra banda de la fulla hi escriurà una petita frase d’agraïment per aquell record bonic (gràcies, per sempre, no t’oblidaré...). Farem un cercle de conversa per reflexionar: què ens queda de les persones, mascotes o situacions que han mort? Debatrem sobre la pregunta: per què a moltes persones els fa por la mort? Acabarem l’activitat escoltant o ballant una cançó d’agraïment a la vida.
Iniciarem la sessió recordant breument la sessió anterior i preguntant com es van sentir els infants. Crearem un espai de conversa per introduir el tema de les pèrdues. A continuació, farem la dinàmica «El pot de les pèrdues», on cada infant escriurà en un paper una pèrdua quotidiana i la dipositarà en un pot comú. Llegirem algunes de les pèrdues de forma anònima i parlarem sobre les emocions que poden generar. Després, de forma individual, cada infant elaborarà «El mapa de les emocions», on, sobre una silueta humana, dibuixarà amb colors i textures les diferents emocions associades a les pèrdues. Per acabar, farem una relaxació guiada de cohesió grupal.
Iniciarem la sessió explicant breument l’itinerari que estem a punt de començar i creant un ambient de seguretat emocional entre tot el grup. Després d’introduir el cicle de la vida a través d’un curt (Sea You) i de reflexionar sobre l’experiència de la protagonista, els infants dibuixaran i ompliran el seu propi cercle de la vida, on podran plasmar la seva història fins al moment i el futur que voldrien o imaginen. Ho compartirem, amb preguntes que el docent pot fer per facilitar el diàleg. Per acabar, i com a tancament, farem una petita reflexió amb el grup i cada alumne/a crearà un símbol que representi el seu concepte de vida i els compartirem amb el grup.
No hi ha més recursos
abusos sexualsacceptacióactivitat i descansaddiccionsadvocació i compromís socialafectivitat-sexualitatafrontar els desafiamentsagressions sexualsalimentacióantiracismeassertivitatassetjamentautoconeixementbenestar animalciberassetjamentcohesió de grupcomunicació interpersonalconsum d'alcoholconvivènciacooperació i treball en equipcreativitatdiversitatdiversitat funcionaldol i pèrduesdroguesempatiaesforçesquitxa emocions amb la bledaestereotipsetiquetesgelosiagenerositatgestió de l'estrèsgestió de les emocionsgènerehabilitats per a la vidahigieneinvestiguem habilitats i ods amb el detectiu hopperles parts del meu cosles parts del meu cos - p3lgbtilideratgemasculinitatsmites sexualitatmotivaciómutilació genital femeninanegociació i refúsoci nocturnodsorientació sexualparticipaciópensament críticpersonatge sergiplanificacióprejudicispresa de decisions i resolució de problemespressió de gruprespecte per un mateixrobatorissalut mentalsalutogènesiseguretatsentit de coherènciasolidaritatsuperar la tensiótabacteatrevalorsviolència masclistaÚs de pantallesÚs dels medicaments