Recursos

  • Vídeo
    Nivell: Primària

    Amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, es va representar aquesta versió del conte de L’Aneguet Lleig per visibilitzar els infants Asperger. El síndrome d’Asperger és un trastorn del desenvolupament inclòs dins l’espectre autista i afecta la interacció social recíproca, la comunicació verbal y no verbal, resistències per acceptar canvis, inflexibilitat de pensament així com interessos molt restingits. 

    El projecte Canvia el Conte va fer aquest vídeo en col·laboració amb "Festuc Teatre" i "El Pot Petit" i està inspirat en la filla de la Cristina Vila, co-creadora del projecte. Com ella afirma: Si canviem el conte, ella y totes les criatures asperger podran entrar a l’adolescència i a la vida adulta volant com cignes. 

    Ens pot ajudar a reflexionar sobre la diversitat en les maneres de comunicar-se, percebre les coses i expressar els nostres sentiments. També a treballar, entre d'altres, les habilitats de comunicació interpersonal i empatia i a prevenir situacions d'assetjament entre iguals. 

  • Vídeo
    Nivell: Primària (cicle superior) i Secundària (primer cicle)

    Aquest vídeo animat ens mostra els 10 premisses bàsiques per relacionar-nos de forma respectuosa a Internet:

    1. Exerceix la teva llibertat d'expressió de forma respectuosa (reflexiona com afecta als drets d'altres persones)
    2. Abans de fer una crítica, assegurat que tens la informació suficient i veraç que ho justifiqui
    3. Utilitza un to i un llenguatge respectuós
    4. Insultar, calumniar o difamar no és fer ús de la llibertat d'expressió i fins i tot pot tenir conseqüències legals.
    5. No contribueixis a agressions col·lectives i posa-hi de part teva per evitar-les
    6. Respecta a qui no pensa com tu. La diversitat és una oportunitat per aprendre i disfrutar
    7. Talla les cadenes o "memes" que ridiculitzen idees o col·lectius discriminats (per ètnia, diversitat de gènere...)
    8. Rebutja comentaris que siguin una amenaça o incitin a la violència contra un grup social
    9. Intenta mostrar el teu suport a qui consideris que està essent víctima d'un tracte injust
    10. Posa en valor el to positiu i respectuós

    Ens pot ajudar a reflexionar sobre com ens comuniquen a dins i fora de les xarxes socials. 

  • Vídeo
    Nivell: Primària (cicle superior) i Secundària (primer cicle)

    El detectiu Hopper és al despatx quan de sobte rep una trucada de la Geni, una amiga seva que és científica. Mentre ella li explica que ha inventat un nou sistema de comunicació secret, sembla que al detectiu Hopper li costa estar atent a la conversa. Com es resoldran les dificultats comunicatives?

    Pertany a la sèrie de vídeos Investiguem habilitats i ODS amb en Hopper, que tenen dos objectius principals:

    Aquest concretament us permetrà treballar l'habilitat de COMUNICACIÓ INTERPERSONAL i l'ODS 9 (Indústria, innovació i Infraestructures).

     A la fitxa adjunta trobareu diferents propostes per fer a l'aula. Dipsalut posa de disposició dels centres que estan duent a terme el programa el recurs de teatre El cas del Dr Hopper. Està adreçat a l'alumnat de cinquè de primària. En cas que hi tingueu interès, poseu-vos en contacte amb la vostra persona de referència del "Sigues tu" o bé envieu-nos un correu a info@siguestu.cat.

  • Vídeo
    Nivell: Primària

    Segons xifres del Consell d'Europa, un de cada cinc infants és víctima de violència sexual, inclosos els abusos sexuals. En aquest vídeo apareix "La Regla d'en Kiko", que permet explicar de forma senzilla als infants com evitar el contacte físic inadequat, saber reaccionar en cas necessari i demanar ajuda.  

    També podeu consultar el conte Kiko y la mano

  • Vídeo
    Nivell: Primària (cicle superior) i secundària

    El vídeo mostra com es pot respectar o discriminar a través del llenguatge. Ens permet reflexionar sobre el que considerem "normal" o no i com les paraules que utilitzem són molt importants.

    Ens pot ajudar a treballar la diversitat i les habilitats d'advocació i defensa, l'empatia i la comunicació interpersonal.

    Preguntes pel debat:​ ​Us havíeu plantejat alguna vegada la diferència entre "discapacitats" i "persones amb una discapacitat"? Penseu que és important aquesta distinció? Per què? Creieu que vosaltres us comuniqueu amb respecte? Heu après alguna cosa nova per millorar? 

    Podeu proposar l'alumnat que investiguin sobre el concepte de normalitat i facin un escrit o reflexió. Podeu proposar-los algunes preguntes-guia: Què vol dir ser una persona "normal"? Vosaltres sou persones "normals"? Per què sí o per què no? La diversitat és positiva o negativa? Penseu que tots estem capacitats per tot? Penseu que hi ha persones que tenen més dificultats o facilitat per fer algunes coses? Per què succeix? S'hi podria fer alguna cosa? Feu alguna proposta...

  • Vídeo
    Nivell: Primària i Secundària

    El vídeo mostra un experiment sobre els efectes que tenen les paraules positives o negatives en dues plantes. Tot i que hi ha força dubtes sobre la fiabilitat d'aquest experiment, ens pot ajudar a reflexionar sobre com tractem els altres i quins afectes pot tenir això.

    Ens permet tractar aspectes relacionats amb la convivència i prevenció de l'assetjament entre iguals i treballar les habilitats d'empatia, comunicació interpersonal i gestió de les emocions i sentiments. 

    Preguntes pel debat:

    Com penses que es viu a la teva classe? Es reben més coses positives que negatives?

    Sabeu que és el bullying? Podríeu posar algun exemple?

    Sempre es produeix de forma presencial? Quines altres maneres de fer assetjament coneixeu?

    Considereu que a la vostra classe ha passat alguna cosa similar?

    Com us sentiríeu si fossiu víctima d'assetjament? Què faríeu?

    Quines consenqúències creieu que pot tenir l'assetjament per la persona que el pateix? I pels que ho fan?

    I si us assabentessiu que algú és víctima d'assetjament? Ho explicaríeu a algú? A qui? Per què?

  • Vídeo
    Nivell: Primària i Secundària

    El vídeo mostra com, en determinats moments, unes paraules amables escrites en un paper poden fer que les persones se sentin millor. 

    Ens pot servir per introduir les dinàmiques de cohesió de grup i per treballar les habilitats d'empatia, comunicació interpersonal i col·laboració i treball en equip. 

    Preguntes pel debat: Què us ha transmès aquest vídeo? Quines emocions us ha generat?  Què tenen en comú les persones que reben el paper?Què penseu que senten les persones que reben el paper? I les que els hi deixen? Per què ho fan? Com us sentiríeu vosaltres si rebéssiu aquest paper?  Penseu que podríeu fer una cosa similar a la vostra classe? 

    Podeu proposar a l'alumnat repetir aquest experiment a casa. Els demanarem que escriguin en un post-it una paraula o frase curta per algun o alguns membres de la família. Que l'enganxin en algun lloc de la casa, sense que els vegin, així la persona destinatària el trobarà per sorpresa en algun moment. 

    Un cop feta l'activitat, es pot fer un recull a l'aula sobre com s'han sentit duent-la a terme. Us proposem algunes preguntes per dirigir el debat: Com us heu sentit fent l’activitat? Heu pogut identificar quina emoció estava més present? Heu pogut sentir quin tipus de pensaments teníeu més presents? Ha estat difícil? Per què? Com us heu sentit al veure la reacció de la persona destinatària dels vostres missatges? Us han descobert? Com han reaccionat? Com us ha fet sentir la seva reacció?...

  • Vídeo
    Nivell: Primària (cicle superior) i secundària

    Aquest curt narra la història de l'arribada a una gran empresa d'una bola de llana rosa que es diu Purl. L'ambient és totalment masculí i Purl ho tindrà molt difícil per integrar-se. El film ens mostra fins a quins límits estem disposats a arribar per ser acceptats. Està basat en la pròpia experiència laboral de l'autora. 

    Ens pot servir per treballar les desigualtats de gènere i el respecte per la diversitat. També ens permet introduir les habilitats d'empatia, la comunicació interpersonal i la col·laboració i el treball en equip.

    Preguntes pel debat:

    Què penseu que representa la bola rosa de llana? 

    Penseu que en general els homes tenen feines de més responsabilitat que les dones? Per què penseu que passa això? Com es podria canviar? 

    En un moment donat Purl canvia d'aspecte per agradar els altres, què en penseu? Li funciona? Com se sent? Us ha passat alguna vegada que hàgiu fet una cosa que no voleu per agradar els altres? Ho voleu compartir?

  • Vídeo
    Nivell: Primària (cicle superior) i secundària

    El vídeo mostra la història d'una dona gran i un noi jove que tenen un petit conflicte per un paquet de galetes. Ens permet reflexionar sobre els prejudicis i les falses aparences i treballar habilitats i valors com l'empatia i la generositat. 

    Preguntes pel debat abans de veure el vídeo:

    Sabeu que és un prejudici? I un esterotip? Per què penseu que les persones tenim prejudicis? (Es poden fer aclariments al grup) 

    Sabeu què és l'empatia? Quan tens empatia amb algú vol dir que hi estàs d'acord? Per què? 

    Qui penseu que son més generoses, les persones grans o les més joves? Per què?

    Hi ha algunes persones que pensen que les persones joves són maleducades, penseu que és veritat? Per què penseu que ho diuen? 

    Preguntes pel debat després de veure el vídeo:

    Per què penses que ha succeit el malentès?

    Com reaccionen els dos personatges davant la situació? Hi ha diferències? A què creus que són degudes aquestes diferències?

    Com creus que se sent la dona gran quan se n'adona del que ha passat?  Penses que s'hagués disculpat amb el jove en cas de tenir ocasió? Per què sí o per què no? 

    Us ha passat alguna vegada una situació semblant? En cas afirmatiu, us heu disculpat? 

    Heu discutit alguna vegada pensant que teníeu la raó i llavors us n'heu adonat que estaveu equivocats/equivocades? Què heu fet? 

  • Vídeo
    Nivell: Primària i Secundària

    Es tracta d'un curtmetratge que va guanyar el premi Goya l'any 2014. 

     La pel·lícula explica la història d'amistat entre un nen i una nena molt especials. Pot ajudar-nos a reflexionar sobre la importància d'apreciar la diversitat dels éssers humans.

    A més a més ens permet treballar el valor de l'amistat, la comunicació  i les habilitats d'empatia i col·laboració i treball en equip.

    Preguntes guia pel debat:

    • Què t'ha trasmès el curt? 
    • Com creus que actuaries tu si vingués a classe un nen nou com el de la pel·lícula?
    • Per què creus que la pel·lícula es diu "Cuerdas"? 
    • Quina escena és la que més t'ha agradat? Per què?
    • Coneixes alguna persona que tingui una discapacitat física? Com és la seva vida? Creus que té alguna dificultat?