Recursos

  • Vídeo
    Nivell: Infantil i Primària

    Aquest anunci noruec ens mostra que, tot sovint, les solucions són més a prop del que sembla. Tanmateix, no n'hi ha prou en posar-nos al lloc de l'altra persona, sinó també cal actuar en conseqüència. Ens pot ajudar a treballar les habilitats de col·laboració i treball en equip i empatia, entre d'altres. 

  • Vídeo
    Nivell: Primària

    Aquest curtmetratge mostra la història de la Mariana, una nena que pateix assetjament per part d'una d'un grup de nenes més grans. Tot canvia quan un dia la Mariana decideix seguir a una d'elles fins a casa seva.  Ens pot ajudar a abordar la prevenció de l'assetjament entre iguals i a reflexionar sobre les motivacions que porten a una persona a exercir violència. 

    PREGUNTES PEL DEBAT

    • Quin penseu que és el tema principal d'aquest curtmetratge? Sabeu que és el bullying o assetjament entre iguals? Ho podeu explicar amb les vostres paraules? *
    • Qui penseu que és la víctima en aquest cas? Per què?
    • Penseu que totes les persones tenen les mateixes possibilitats de ser víctimes o hi ha persones que ho pateixen més pel fet de ser d'un determinat origen, pertanyer al col·lectiu LGTBI o tenir una imatge no normativa o un pes corporal per sobre de la mitjana? 
    • I l'assetjadora, per què penseu que ho fa? És responsabilitat seva o de la seva família? Com penseu que són normalment aquestes persones?
    • Quina de les dues protagonistes sembla que té més recursos per afrontar els problemes? 
    • Penseu que podríeu ser víctima d'assetjament? I assetjar a una altra persona? 
    • Si fóssiu testimonis d'un cas similar al del curtmetratge, què faríeu? Penseu que és millor no ficar-se en temes que no ens afecten directament o tot el contrari? 
    • Què ens pot frenar a actuar davant una situació com aquesta? Podria ser la por? A què penseu que té por la persona agredida? I l'agressora? I les que donen suport a l'agressora? I la resta de la classe?
    • Si fos el cas, a qui ho explicaríeu? Com penseu que es podria ajudar com a grup classe o tota l'escola? 

    Es poden suggerir algunes de les preguntes per debatre primer en petits grups i posteriorment obrir-ho a la resta de l'aula. També es pot fer en moviment en format "línia de foc", situant a l'alumnat en línia i demanant-los que es col·loquin en funció si estan molt o poc d'acord amb les anteriors preguntes.  

    * En aquest document del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya trobareu un resum amb les 10 idees bàsiques sobre l'assetjament entre iguals

  • Vídeo
    Nivell: Primària (Cicle superior) i Secundària

    Aquest curtmetratge ens mostra les vivències d'un grup de persones que formen part d'un circ molt especial. Ens pot ajudar a reflexionar sobre les etiquetes, els perjudicis i la diversitat i a treballar les habilitats d'autoestima i empatia, entre d'altres.  

    Possibles preguntes pel debat:

    • Hi ha algun personatge que t’hagi impressionat?
    • T’has sentit identificat amb algun personatge?
    • Algun cop has sentit que no encaixes/ves? Per què? Què has fet quan t’has trobat amb aquesta situació? I ara, faries el mateix? Pots mirar-la des d’una altra perspectiva?
    • Què vas sentir (emocions) l’últim cop que algú va creure en tu? I tu, creus en tu mateix/a?
    • Quina potencialitat creus que tens o en quina cosa destaques?
  • Vídeo

    El vídeo ens mostra que ningú és "normal", de manera que per molt diferents que ens sentim, no estem soles i sols. 

    Podem utilitzar aquest vídeo com a tancament d'alguna dinàmica relacionada amb l'autoestima i l'empatia. 

    Preguntes pel debat: 

    • Quin penseu que és el missatge del vídeo?
    • Us heu sentit una vegada molt diferents dels altres? Ho voleu compartir?
    • Penseu que de vegades compartim més coses amb els altres de les que ens pensavem? Podeu posar algun exemple
  • Vídeo
    Nivell: Primària (cicle superior) i Secundària (primer cicle)

    El detectiu Hopper és tranquil·lament al despatx fent un cafè mentre llegeix el diari, quan de sobte sona el telèfon; és un cas nou. Aquest no és un cas qualsevol, és un cas que requereix fer equip. Un cas d’aquells en els que aprens a fer pinya!

    Pertany a la sèrie de vídeos Investiguem habilitats i ODS amb en Hopper, que tenen dos objectius principals:

    Aquest concretament us permetrà treballar l'habilitat de la COL·LABORACIÓ i el TREBALL EN EQUIP i els ODS 16 (Pau, justícia i institucions sòlides) i 17 (Aliança pels objectius).

     A la fitxa adjunta trobareu diferents propostes per fer a l'aula. Dipsalut posa de disposició dels centres que estan duent a terme el programa el recurs de teatre El cas del Dr Hopper. Està adreçat a l'alumnat de cinquè de primària. En cas que hi tingueu interès, poseu-vos en contacte amb la vostra persona de referència del "Sigues tu" o bé envieu-nos un correu a info@siguestu.cat.

  • Vídeo

    Aquest conte ens explica la història d'en Vashti, un nen que creu que no sap que dibuixar, però poc a poc anirà descobrint a on el porta la seva creativitat. És un relat motivador que ens mostra com un petit gest, pot animar a desplegar les qualitats d'una persona.  Ens permet promoure la creativitat  i l'autoestima dels infants.  

  • Vídeo
    Nivell: Primària i Secundària

    El vídeo mostra com, en determinats moments, unes paraules amables escrites en un paper poden fer que les persones se sentin millor. 

    Ens pot servir per introduir les dinàmiques de cohesió de grup i per treballar les habilitats d'empatia, comunicació interpersonal i col·laboració i treball en equip. 

    Preguntes pel debat: Què us ha transmès aquest vídeo? Quines emocions us ha generat?  Què tenen en comú les persones que reben el paper?Què penseu que senten les persones que reben el paper? I les que els hi deixen? Per què ho fan? Com us sentiríeu vosaltres si rebéssiu aquest paper?  Penseu que podríeu fer una cosa similar a la vostra classe? 

    Podeu proposar a l'alumnat repetir aquest experiment a casa. Els demanarem que escriguin en un post-it una paraula o frase curta per algun o alguns membres de la família. Que l'enganxin en algun lloc de la casa, sense que els vegin, així la persona destinatària el trobarà per sorpresa en algun moment. 

    Un cop feta l'activitat, es pot fer un recull a l'aula sobre com s'han sentit duent-la a terme. Us proposem algunes preguntes per dirigir el debat: Com us heu sentit fent l’activitat? Heu pogut identificar quina emoció estava més present? Heu pogut sentir quin tipus de pensaments teníeu més presents? Ha estat difícil? Per què? Com us heu sentit al veure la reacció de la persona destinatària dels vostres missatges? Us han descobert? Com han reaccionat? Com us ha fet sentir la seva reacció?...

  • Vídeo
    Nivell: Primària (cicle superior) i secundària

    Aquest curt narra la història de l'arribada a una gran empresa d'una bola de llana rosa que es diu Purl. L'ambient és totalment masculí i Purl ho tindrà molt difícil per integrar-se. El film ens mostra fins a quins límits estem disposats a arribar per ser acceptats. Està basat en la pròpia experiència laboral de l'autora. 

    Ens pot servir per treballar les desigualtats de gènere i el respecte per la diversitat. També ens permet introduir les habilitats d'empatia, la comunicació interpersonal i la col·laboració i el treball en equip.

    Preguntes pel debat:

    Què penseu que representa la bola rosa de llana? 

    Penseu que en general els homes tenen feines de més responsabilitat que les dones? Per què penseu que passa això? Com es podria canviar? 

    En un moment donat Purl canvia d'aspecte per agradar els altres, què en penseu? Li funciona? Com se sent? Us ha passat alguna vegada que hàgiu fet una cosa que no voleu per agradar els altres? Ho voleu compartir?

  • Vídeo
    Nivell: Primària i Secundària

    Basat en una antiga història sobre la fam i el compartir, aquest vídeo forma part de la campanya de Càritas "Una família humana, Aliments per a Tots""L'al·legoria de les culleres llargues" ens ensenya que quan es lluita per alimentar-se individualment, tothom passa gana. Però quan mirem més enllà i ens obrim a les necessitats de tota la comunitat, es descobreixen maneres d'alimentar a tothom.

  • Vídeo
    Nivell: Primària i Secundària

    Per canviar el mon cal canviar la manera en que funciona i lluitar contra les desigualtats.