Aquest curtmetratge ens mostra les vivències d'un grup de persones que formen part d'un circ molt especial. Ens pot ajudar a reflexionar sobre les etiquetes, els perjudicis i la diversitat i a treballar les habilitats d'autoestima i empatia, entre d'altres.
Possibles preguntes pel debat:
Hi ha algun personatge que t’hagi impressionat?
T’has sentit identificat amb algun personatge?
Algun cop has sentit que no encaixes/ves? Per què? Què has fet quan t’has trobat amb aquesta situació? I ara, faries el mateix? Pots mirar-la des d’una altra perspectiva?
Què vas sentir (emocions) l’últim cop que algú va creure en tu? I tu, creus en tu mateix/a?
Quina potencialitat creus que tens o en quina cosa destaques?
En aquest vídeo podeu trobar un resum dels canvis físics més importants que es produeixen a l'adolescència, és a dir la pubertat. Hi apareixen imatges explícites dels òrgans genitals des d'una perspectiva binària i sense mencionar les intersexualitats. Per complementar aquesta mirada i tenint en compte que existeixen altres realitats més enllà del model normatiu, podeu consultar aquest vídeo.
Abans de veure el vídeo, podeu fer un recull de preguntes de l'alumnat sobre els canvis físics i preguntar-los si creuen que estan passant per la pubertat. Després del visionat, veurem si els queda algun dubte o si algú canviaria la pregunta que ha fet inicialment. Tambe podeu obrir un espai per compartir sensacions a partir d'aquestes preguntes o algunes similars:
Com us sentiu després de veure el vídeo? (fer una roda on cada persona digui només una paraula/emoció)
Què és el que més us ha cridat l’atenció del què s'exposa? Per què? (es pot anotar a la pissarra els punts que vagin dient del que més el hagi sobtat i després comentar el per què).
Com penseu que us poden afectar aquests canvis físics en el dia a dia?
Sentiu que us falten eines- suport -informació per gestionar aquests canvis? Si responen que sí, podríeu preguntar-los què necessitarien respecte aquest tema. (Ho poden exposar en el gran grup i o bé, si considereu que hi ha timidesa o falta de confiança al grup, de forma anònima en un paper).
Si ha quedat algun dubte sobre aquest tema o teniu algun suggeriment, ens podeu escriure a info@siguestu.cat
En aquest document trobareu una dinàmica per treballar la col·laboració i el treball en equip. L'objectiu de la sessió és visibilitzar les diferències entre les persones del grup i fomentar la cooperació. Per tal de dur a terme aquesta sessió, és recomanable abans haver fer la dinàmica «Tothom és diferent» .
En aquest document trobareu una dinàmica per treballar la riquesa de la diversitat a l'aula. Té l'objectiu de posar de manifest els diferents gustos que hi ha entre les persones del grup i fomentar la comunicació i l’expressió.
En aquest document trobareu una dinàmica per parlar de la riquesa de la diversitat i treballar els valors de respecte i solidaritat. Té l'objectiu d'ajudar l'alumnat a expressar quines emocions i sentiments tenen quan senten rebuig o que es diferencien de la resta i potenciar la importància de la comunicació emocional.
En aquest document trobareu un fragment del conte «El petit i jo». Explica la història d'un nen i el seu gos, en Petit, que era un gos molt i molt vell i estava molt cansat. Un dia el Petit va mirar la família, va tancar els ulls i es va morir. Tothom es va posar molt trist, especialment el nen, a qui se li va posar un núvol negre a sobre... Ens pot ajudar a treballar el dol i les pèrdues en la primeria infància.
Aquesta bonica cançó ens parla de la riquesa de la diversitat. Ens pot ajudar a reflexionar sobre el tema amb els infants i persones adolescents i treballar les habilitats d'empatia, autoestima i pensament crític, entre d'altres. La podeu utilitzar també com a tancament d'alguna de les dinàmiques de convivència.
Aquesta fitxa pedagògica proposa com dinamitzar el conte Visca les ungles de colors! que explica la història d'en Joan, un nen a qui li agradava pintar-se les ungles. Us pot ajudar a reflexionar amb l'alumnat sobre les diferents expressions de gènere i el respecte a la diversitat. També permet treballar les habilitats d'empatia i pensament crític, entre d'altres.
El vídeo mostra la conversa entre un superheroi de videojocs, un príncep blau i un pirata. Posa de relleu com des de molt petits els nens reben missatges sobre com adquirir el poder i exercir-lo, a través dels relats que dibuixen una idea dels homes com a persones violentes. Així doncs, és fonamental promoure el pensament crític envers aquestes masculinitats i difondre nous models que permetin avançar cap a una cultura més igualitària i respectuosa.
PREGUNTES PEL DEBAT
S'assemblen els tres personatges? En què?
Què pensen els tres personatges de les dones?
Sabeu que és el masclisme? Penseu que és una cosa del passat?
Quan el príncep diu que li agrada donar petons a les princeses dormides, en què us fa pensar? Sabeu que és el consentiment? *
Se us acut algun altre conte infantil que parli de violències masclistes? Penseu que això influex als nens? I a les nenes?
Les converses dels personatges us recorden a les d'algun conegut? Per què penseu que ho fan?
Podeu pensar en algun noi o home que representi un altre tipus de masculinitat (respectuosa i empàtica)?
Aquesta faula mostra com, de vegades, la nostra ajuda pot empitjorar la situació. Ens permet reflexionar amb l'alumnat sobre l'empatia, el respecte a la diversitat i promoure l'escolta activa.
Possibles preguntes de debat:
Per què el mico va pensar que el peix s'estava ofegant?
El mico volia ajudar el peix? Ho aconsegueix? Per què penseu que passa?
De vegades no n'hi ha prou amb la bona intenció. Què podria haver fer el mico? Penseu que tothom té les mateixes necessitats?
Sabeu que és l'empatia?
Us ha passat alguna vegada que heu volgut ajudar algú i heu empitjorat la situació? I a l'inrevés, algú us ha volgut ajudar quan no us calia? Com us heu sentit?