Aprofitant que el 6 de febrer és el dia d'Internacional d'Internet segura, Unicef va llançar aquesta campanya per tal d'alertar sobre els perills i les repercussions que pot tenir la informació que difonem a través de les xarxes socials.
Aquest vídeo ens pot ajudar a reflexionar els infanst i joves sobre els usos que fan de les seves xarxes socials i de la importància de protegir alguns aspectes de la vida privada.
«L'Emocionari. Digues el que sents» és una mena de diccionari de les emocions que, a més, aporta una nova manera de comunicar-se amb els infants. Ens ajuda a prendre consciència d’allò que sentim i a posar-hi nom.
És un recurs pedagògic molt útil perquè dóna veu a les emocions i als sentiments dels infants, i dels adults. Explica 42 emocions de manera directa i adaptada al llenguatge infantil, i aconsegueix deixar un espai al diàleg entre una i altra emoció, ja que es presenten enllaçades entre elles.
El tret més insignificant pot ser motiu de burla per alguns infants: tenir les orelles de pàmpol, el cabell indomable, ser alt o baix, prim o gras, etc. Però la Clara els hi demostra que ser diferent, no te res de dolent.
Però amb aquest conte no només ens podem fixar en les estratègies d'autoestima que demostra la Clara, sinó que també podem reflexionar sobre l'actitud dels que fan burla i podem identificar quins són els protagonistes en una situació d'assetjament: la victima, l'agressor/a, els seguidor/es, partidaris/àries, espectador/es...
Resum de la càpsula telemàtica «La comunicació no violenta: una eina per resoldre conflictes en la família a l’etapa adolescent?» amb la Maria Helena Tolosa durant els mesos novembre i desembre de 2021 en el marc del «Sigues tu en família».
en aquesta càpsula vam explorar com propiciar la comunicació nutritiva dins de la família, què és la comunicació no violenta i com la podem utilitzar per crear ambients familiars sans.
Aquest resum dona les idees claus compartides durant la sessió i alguns enllaços d'interès.
Resum de la càpsula telemàtica «Com acompanyar la sexualitat dels infants?» amb l'Anna Salvia durant els mesos de febrer i març de 2023 en el marc del «Sigues tu en família».
L'Anna ens planteja en aquesta càpsula: No saps com reaccionar davant de certes preguntes i conductes? Desitges que tinguin una educació sexual diferent a la teva? Vols fer prevenció d'abusos sexuals i no saps per on començar?
Aquest resum dona les idees claus compartides durant la sessió i alguns enllaços d'interès.
Els nois són els grans oblidats de l’educació sexual. S’han criat amb una gran crítica social a la masculinitat hegemònica i al masclisme, però no tenen referents ni recursos que els ajudin a ser diferents a allò que es critica.
Les famílies i els i les professionals volen criar a homes nous però no saben ben bé com fer-ho.
Aquest llibre vol donar resposta a aquest buit i a aquestes demandes, proposant una mirada positiva i respectuosa sobre la sexualitat masculina, la primera ejaculació i el semen.
¿Què és la menstruació? ¿Com et transforma el cicle menstrual? ¿La regla fa mal? ¿Quines opcions tens per a no tacar-te? ¿La primera regla arriba per sorpresa? ¿Què són aquestes pessigolles que sents? ¿Què vol dir fer l’amor? ¿Com es dóna la concepció?
La primera regla canviarà totalment la teva vida: començaràs a menstruar, et convertiràs en una noia cíclica i tindràs la capacitat de tenir fills. Aquest llibre t’explica tot el que necessites saber per viure aquests canvis amb confiança i benestar. Perquè tenir la regla mola, però cal saber com funciona.
Aquest vídeoclip mostra com la decisió d'un infant de posar-se un vestit provoca tot una sèrie de reaccions a la família i l'escola. Es tracta d'una història emotiva i amb final feliç. Mostra la realitat que han de patir moltes vegades els i les joves trans o que no segueixen la norma i que no sempre acaba tan bé, dins del marc de la diversitat de gènere.
El vídeo promou la reflexió envers la dicotomia autoestima i protecció, ja que tot sovint sota el pretext de defensar els infants amaguem la realitat i no els permetem desenvolupar-se de forma plena. En aquest sentit, és destacable la diferència entre les figures de la professora i la mare; mentre la primera exerceix una forma de discriminació negant i invisibilitzant el que li passa al nostre protagonista, l'altra li dona suport des del principi, afavorint que s'expressi com vulgui.
Llibre supervendes que proporciona a les famílies la formació necessària per ser més eficaços amb els infants. L'enfocament pràctic i respectuós de les utores americanes Faber i Mazlish aconsegueix que les relacions amb els infants de totes les edats siguin menys estressants i més gratificants. Les eines de comunicació no violeta ofereixen formes innovadores de solucionar problemes comuns en el dia a dia familiar. Tracta temes de la criança com la gestionar dels sentiments i les emocions, aconseguir la col.laboració familiar, trobar alternatives al càstig i solucionar els conflictes familiars pacíficament.
Un llibre bàsic per a la criança positiva i el bon tracte infantil.
Aquest curt explica la història de la Malaika, que és una nena africana, princesa d'una manada d'elefants i que viatja a llom del seu pare l'elefant Komba. Durant el llarg viatge, la Malaika aprendrà coses noves com la importància de la memòria pels elefants i la bellesa dels baobabs, però també s'afrontarà a perills. El moment més dfícil arriba quan en Komba comença a presentir la seva mort.
Us pot ajudar a parlar sobre la mort amb els infants, la tristesa per les pèrdues i aclarir els dubtes que puguin sorgir. És important que quedi clar que la mort és irreversible, per tant significa que aquella persona no tornarà mai més a caminar, respirar, menjar... per tal d'eliminar qualsevol idea falsa que puguin tenir els infants. De vegades, com a conseqúència dels eufemismes que fem servir els adults, alguns infants confonen la mort amb estar adormit i això podria provocar pors. Així doncs, acaldria evitar les paraules son, descans o ha marxat per refiri-nos a algú que ha mort.