«L'Emocionari. Digues el que sents» és una mena de diccionari de les emocions que, a més, aporta una nova manera de comunicar-se amb els infants. Ens ajuda a prendre consciència d’allò que sentim i a posar-hi nom.
És un recurs pedagògic molt útil perquè dóna veu a les emocions i als sentiments dels infants, i dels adults. Explica 42 emocions de manera directa i adaptada al llenguatge infantil, i aconsegueix deixar un espai al diàleg entre una i altra emoció, ja que es presenten enllaçades entre elles.
El tret més insignificant pot ser motiu de burla per alguns infants: tenir les orelles de pàmpol, el cabell indomable, ser alt o baix, prim o gras, etc. Però la Clara els hi demostra que ser diferent, no te res de dolent.
Però amb aquest conte no només ens podem fixar en les estratègies d'autoestima que demostra la Clara, sinó que també podem reflexionar sobre l'actitud dels que fan burla i podem identificar quins són els protagonistes en una situació d'assetjament: la victima, l'agressor/a, els seguidor/es, partidaris/àries, espectador/es...
Resum de la càpsula telemàtica «Com acompanyar la sexualitat dels infants?» amb l'Anna Salvia durant els mesos de febrer i març de 2023 en el marc del «Sigues tu en família».
L'Anna ens planteja en aquesta càpsula: No saps com reaccionar davant de certes preguntes i conductes? Desitges que tinguin una educació sexual diferent a la teva? Vols fer prevenció d'abusos sexuals i no saps per on començar?
Aquest resum dona les idees claus compartides durant la sessió i alguns enllaços d'interès.
Llibre supervendes que proporciona a les famílies la formació necessària per ser més eficaços amb els infants. L'enfocament pràctic i respectuós de les utores americanes Faber i Mazlish aconsegueix que les relacions amb els infants de totes les edats siguin menys estressants i més gratificants. Les eines de comunicació no violeta ofereixen formes innovadores de solucionar problemes comuns en el dia a dia familiar. Tracta temes de la criança com la gestionar dels sentiments i les emocions, aconseguir la col.laboració familiar, trobar alternatives al càstig i solucionar els conflictes familiars pacíficament.
Un llibre bàsic per a la criança positiva i el bon tracte infantil.
«Us imagineu tractar amb les criatures sense perdre les maneres, sense aixecar la veu, sense enfadar-nos posant el crit al cel? Si ho aconseguíssim, viuríem més tranquils. A més, i això encara és més important, els fills podrien aprendre de nosaltres a regular la seva pròpia tensió en moments de contrarietat, perquè ells aprenen del que fem i no pas del que diem que cal fer.» Alba Castellví ha posat sobre el paper la seva experiència com a mare, educadora i mediadora de conflictes, per facilitar als pares un manual àgil i pràctic sobre la convivència diària amb els fills.
Un llibre pràctic i amè de llegir, basat en casos reals en els què la Sònia, l'autora, ens dóna moltes eines sobre el que ella considera un art: Posar límits.
Els límits són una necessitat vital per a les nenes i els nens. Però de vegades no és gens fàcil posar-los, i el ritme i estil de vida que portem tampoc ens ajuden molt. Quines qualitats ens cal com a adults, a casa i a l'escola, per posar bé els límits als infants? Com pot ajudar-nos a crear un vincle sa amb ells? Com podem afrontar situacions complexes com els àpats, l'hora d'anar al llit, el moment de vestir-se ...?
Aquest llibre és una lectura bàsica, molt útil, per a les famílies.
A partir del conte El Volcà, de Míriam Tirado i Joan Turu, podem reflexionar amb família sobre l’enuig i trobar estratègies per calmar-nos. Vídeo de Yolanda Lois.
Càpsula audiovisual, sumant recursos de la ciutat Educadora de l’Ajuntament de Sant Boi del Llobregat, en la qual podem aprendre a diferenciar entre necessitats, interessos i posicions per saber quin és el conflicte real que sorgeix en la relació amb els nostres fills i filles.