Recursos per a famílies

  • Vídeo
    Edat:

    Un de cada cinc nens a Espanya pateix abús sexual abans dels 18 anys i el 85% dels casos l'abusador és una persona de l'entorn de confiança (família, escola, parròquia). Vicki explica que en primer lloc és urgent reconèixer que aquest fenomen existeix i pot afectar qualsevol família, i després cal educar la confiança de l'infant.

    La Vicki Bernadet va ser víctima d'abús sexual des dels 9 anys fins els 17 i no ho va revelar fins a l'edat de 34. El 1997 la Vicki va crear un centre per oferir ajuda a víctimes d'abús sexual infantil. El seu objectiu principal és augmentar la sensibilització, la prevenció, l'atenció a diferents col·lectius com els adults, els professionals, les persones amb discapacitat, les famílies i els nens i nenes víctimes d'abús.

  • Enllaç
    Edat:

    En aquest enllaç trobareu la secció de la Fundació Vicki Berndet on recullen els recursos elaborats directament per la mateixa fundació o en els que hi han participat en la seva elaboració de forma directa i en col·laboració amb altres organitzacions. Tot i que els han agrupats per àmbits, aposten per la transversalitat dels recursos i el treball en xarxa des dels diferents sectors. 

  • Fitxer

    Resum de la càpsula telemàtica «Com acompanyar la sexualitat dels infants?» amb l'Anna Salvia durant els mesos de febrer i març de 2023 en el marc del «Sigues tu en família». 

    L'Anna ens planteja en aquesta càpsula: No saps com reaccionar davant de certes preguntes i conductes? Desitges que tinguin una educació sexual diferent a la teva? Vols fer prevenció d'abusos sexuals i no saps per on començar? 

    Aquest resum dona les idees claus compartides durant la sessió i alguns enllaços d'interès. 

  • Fitxer

    Resum de la càpsula telemàtica «Com acompanyar la sexualitat dels joves i adolescents? Sexualitat i pornografia» amb la Júlia Suriol Corbera G-360| Cartografies Humanes i Socials durant els mesos de febrer i març de 2023 en el marc del «Sigues tu en família». 

    Aquest resum dona les idees claus compartides durant la sessió i alguns enllaços d'interès. 

  • Bibliografia
    Edat:

    La regla és una funció fisiològica que no hauria de provocar malestar ni dolor per se, de la mateixa manera que no ho fa dormir, menjar o orinar. Tanmateix, hem rebut una educació menstrual que ens ha ensenyat a viure la menstruació d’aquesta forma.

    En aquest llibre descobriràs una altra manera d’experimentar la menstruació. Obtindràs els coneixements i les eines clau per entendre el funcionament del teu cos, respectar els teus cicles i poder viure la menstruació des del benestar.

    Un camí cap a una nova cultura menstrual.

  • Bibliografia

    Els nois són els grans oblidats de l’educació sexual. S’han criat amb una gran crítica social a la masculinitat hegemònica i al masclisme, però no tenen referents ni recursos que els ajudin a ser diferents a allò que es critica.

    Les famílies i els i les professionals volen criar a homes nous però no saben ben bé com fer-ho.

    Aquest llibre vol donar resposta a aquest buit i a aquestes demandes, proposant una mirada positiva i respectuosa sobre la sexualitat masculina, la primera ejaculació i el semen.

    Recomanat a partir de 9 anys. 

  • Bibliografia

    ¿Què és la menstruació? ¿Com et transforma el cicle menstrual? ¿La regla fa mal? ¿Quines opcions tens per a no tacar-te? ¿La primera regla arriba per sorpresa? ¿Què són aquestes pessigolles que sents? ¿Què vol dir fer l’amor? ¿Com es dóna la concepció?

    La primera regla canviarà totalment la teva vida: començaràs a menstruar, et convertiràs en una noia cíclica i tindràs la capacitat de tenir fills. Aquest llibre t’explica tot el que necessites saber per viure aquests canvis amb confiança i benestar. Perquè tenir la regla mola, però cal saber com funciona.

    Recomanat a partir de 9 anys. 

  • Vídeo

    La Psico Woman és el nom d'un canal de Youtube que va començar el 2015 la psicologa i sexòloga Isa Duque. Aquest canal juntament amb les xarxes socials d'Instagram i Facebook li serveixen per estar més aprop de la població jove i generar continguts en format de vídeo a partir dels dubtes i les preguntes que sorgeixen. El 2016 el projecte Psico Woman va ser premiat a la categoria de Comunicació en els premis d'emprenedoria a nivell d'Andalusia. Al 2018 rep el premi Clara Campoamor.

    Aquest vídeo parla de mites relacionats amb l'Afectivitat-Sexualitat a partir de consultes reals d'adolescents.  

  • Vídeo

    Aquest vídeoclip mostra com la decisió d'un infant de posar-se un vestit provoca tot una sèrie de reaccions a la família i l'escola. Es tracta d'una història emotiva i amb final feliç. Mostra la realitat que han de patir moltes vegades els i les joves trans o que no segueixen la norma i que no sempre acaba tan bé, dins del marc de la diversitat de gènere. 

    El vídeo promou la reflexió envers la dicotomia autoestima i protecció, ja que tot sovint sota el pretext de defensar els infants amaguem la realitat i no els permetem desenvolupar-se de forma plena.  En aquest sentit, és destacable la diferència entre les figures de la professora i la mare; mentre la primera exerceix una forma de discriminació negant i invisibilitzant el que li passa al nostre protagonista, l'altra li dona suport des del principi, afavorint que s'expressi com vulgui.

  • Vídeo

    El vídeo explica el consentiment sexual de forma clara i creativa a través de la metafora d'una tassa de te. 

    Ens pot servir per introduir el tema de la sexualitat, l'afectivitat i parlar dels drets sexuals. De la mateixa manera ens permet parlar amb els nostres fills i filles sobre la sexualitat/afectivitat des del pensament crític, la negociació i el rebuig, la gestió de les emocions i els sentiments i l'empatia.