Docents d'Educació Infantil

Està demostrat que l’escola és un bon context per promoure l’aprenentatge dels principals temes de salut i de les habilitats per a la vida. En aquest sentit, les recomanacions nacionals i internacionals argumenten que és fonamental fer-ho des de la primera infància. Tanmateix, no es pot fer de qualsevol manera, sinó que l’educació per a la salut a l’escola ha d’estar planificada i seqüenciada al currículum dels infants i presentada per facilitadors entrenats per tal de promoure els coneixements, les habilitats i les actituds per millorar la salut i el benestar (OMS, 2003).

El currículum d’infantil actual se centra en les capacitats, que són habilitats globals que abasten tots els aspectes de la persona, socials, afectius, motrius, comunicatius, cognitius, que es pretén que l’infant desenvolupi. En aquest sentit, els objectius d’aquesta etapa educativa van molt més enllà d’adquirir coneixements i impliquen sobretot reptes cognitius, facilitar les relacions humanes i reforçar la pròpia confiança i l'autoestima. De la mateixa manera, l’aula ha de ser un espai de benestar, on l’infant se senti segur, atès, acceptat i apreciat. (Gencat, 2023)

La proposta Descobrint per Educació Infantil ha acabat la seva fase de pilotatge i s'obre a totes els centres educatius el curs 2024-25. Per motius de sostenibilitat, els materials per dur a terme les activitats estaran disponibles només en format digital. Trobareu enllaçats aquests materials en cadascuna de les activitats proposades.

En els centres que no van participar a la prova pilot, les tècniques de referència del programa (PTR) pactaran una trobada inicial específica per Educació Infantil, que inclou el marc de referència teòrica del programa, la metodologia de treball i la utilització dels materials del Descobrint. 

Clicant a la pestanya trobareu informació concreta sobre la proposta pedagògica:

proposta descobrint

Agenda de dinamitzacions

Per reforçar la tasca docent i promoure els valors de justícia i respecte a la diversitat, la tècnica de referència del «Sigues tu» podrà dur a terme una dinamització a l'aula. Estarà destinada a tots els grups de I5 que participen en el programa. El curs vinent es podrà escollir entre tres opcions: 

  1. Una sessió a través del conte Visca les ungles de colors! (Alicia Acosta y Luis Amavisca) amb l’objectiu d'explorar la diversitat sexual i de gènere, des del joc i el respecte a les múltiples opcions d’expressió.
  2. Una sessió per treballar el valor de la diversitat cultural i l'antiracisme través del conte Color carn (Desirée Bela-Lobedde).
  3. Una sessió per abordar la mort i el dol a través del conte El buit (Anna Llenas). Disponible a partir de gener de 2025. 

 proposta VISCA LES UNGLES DE COLORS!

proposta color carn

PROPOSTA EL BUIT

La vostra tècnica de referència es posarà en contacte amb vosaltres per dur a terme alguna d'aquestes propostes durant el segon trimestre. 

A l'hora de treballar les competències psicosocials a l'aula, la persona docent esdevé l'eina clau. Des del «Sigues tu» ens agrada anomenar persona facilitadora a aquella que acompanya, que es comunica de manera coherent i respectuosa i que és capaç de crear, adaptar, organitzar i propiciar una sèrie d’elements per a l’aprenentatge.   

Clicant a la pestanya trobareu unes pautes bàsiques que us poden ser útils per acompanyar l'alumnat en el seu aprenentatge de les habilitats per a la vida:

El Rol docent