El dol durant el confinament. Com ho explico als infants?

25/03/2020

Tot indica que encara ens haurem de quedar confinats a casa algunes setmanes més i, en el millor dels casos, les famílies hauran de compatibilitzar el teletreball amb la cura dels infants, gestionant de la millor manera possible les tensions i conflictes que això pugui generar. Aquesta incertesa suposa un gran repte, ja que el benestar dels infants i els records que guardin pel futur, dependran en gran mesura de com ho afrontin les seves famílies.

No hi ha fórmules màgiques, cada situació és diferent i no tothom gaudeix dels mateixos recursos, tanmateix és important que expliquem als infants el més clarament possible què està passant, sense dir mentides ni alarmar i els ajudem a normalitzar i gestionar les seves emocions. També és fonamental consultar els canals oficials, evitar la sobre informació i contrastar els continguts que ens arriben per les xarxes socials.

Ens volem adreçar especialment a aquelles famílies que han patit o patiran la pèrdua d’un esser estimat durant aquests dies. Ho estan vivint de manera totalment deshumanitzada, ja que no els poden acompanyar durant la malaltia, ni en la mort. En aquests durs moments apareixen i es barregen diferents sentiments i emocions: solitud al estar en aïllament, tristesa per la pèrdua, impotència, negació, sentiments d'irrealitat, por, apatia, ràbia, culpa, frustració...Es important no bloquejar-les, hi són, i és bo escoltar-les, dedicar-les-hi un temps. Poc a poc les emocions s’aniran transformant i deixaran un espai pels records i les emocions més positives.

Per afrontar millor les pèrdues en aquests moments, l'equip d'emergències psicològiques de Dipsalut proposa un seguit d'estratègies que ens poden ajudar:

 • Ser amables amb nosaltres mateixos/es, compartir el que sentim amb aquells i aquelles que estimem. Podem fer videoconferències, trucades ... També podem escriure cartes o un diari com a via de sortida i expressió de la muntanya russa de sentiments canviants que anirem sentint.
 • Considerar tota la vida de la persona, i no només els últims dies de malaltia. La fixació en els últims dies no ens permet valorar la petjada que ha deixat la persona en les nostres vides: quines experiències hem compartit? Quines coses hem après de l’experiència conjunta, del seu exemple, de la seva actitud? Què li agradaria a la persona que ens ha deixat que recordéssim d’ella?
 • Cuidar-nos especialment: mantenir rutines, menjar, beure aigua/infusions. Procurar descansar, trobar moments per distreure’ns, no aïllar-nos i expressar els nostres sentiments.També cal evitar consumir begudes alcohòliques, fàrmacs o altres drogues per a consolar-nos. 

En aquests moments d’excepcionalitat, en els quals no es permeten els rituals als que estem acostumats, podem trobar altres formes de dir adéu:

 • Podeu dedicar un espai especial amb fotos, alguna flor, una espelma, algun escrit, el que sentiu des del vostre interior per honorar-la i celebrar la vida de la persona estimada.
 • A través de les xarxes socials o del telèfon, podeu compartir records i anècdotes, com fotos, cartes, vídeos, objectes especials, vivències conjuntes.. i decidir conjuntament una forma d’acomiadar-se des de casa.
 • Podeu quedar un dia i una hora i a través de videoconferència o telèfon i es pot participar llegint algun poema, llegint un escrit d’homenatge a la persona que ens ha deixat, ensenyant fotos o fent un petit vídeo, cantant, posant alguna música especial, explicant anècdotes... pensant en tot allò que li agradaria a la persona que ha mort i tot allò que ens agradaria dir-li i que potser ha quedat pendent”
 • És important involucrar a tota la família: “els infants poden fer dibuixos o manualitats, escriure algun text i així també es senten partícips de la cerimònia; els/les adolescents poden fer un petit reportatge amb fotos i vídeos o buscar la música, per exemple...”

És especialment important la manera de comunicar la mort d'un familiar per coronavirus o per alguna altra causa a un infant. A continuació us oferim algunes pautes que us poden ser d'utilitat: 

 • És important que qui parli amb l’infant sigui una persona de referència (mare, pare,...), si pot ser amb la parella, millor.
 • S’ha de buscar un lloc tranquil i sense possibilitat d’interrupcions, per poder parlar-hi amb calma (si hi ha més d’un infant, les pautes són les mateixes, adaptant-les a l’edat).
 • Triar un moment en que l’infant estigui còmode, receptiu i tingui les necessitats bàsiques cobertes (menjar, beure, son...)
 • S’ha d’estar en disposició de passar una bona estona per parlar i sobretot s’ha d’estar preparat/da per parlar del fet tant dolorós com és perdre aquella persona que tant s’estimaven. Si durant el procés afloren les emocions, és bo donar-se permís per mostrar els propis sentiments.
 • Podem començar dient que hem de comunicar una notícia molt trista. És important deixar temps perquè vagin assimilant el que anem comunicant. Intentarem que els infants també puguin preguntar, deixant espais de silenci.
 • En cas que la causa de la mort del familiar sigui el coronavirus, els podem explicar què  és un virus molt contagiós que fa que es compliquin les malalties que es pateixen anteriorment i que afecta sobretot a les persones més vulnerables, com les persones molt grans i les que ja tenen alguns problemes de salut. Podem afegir també, que quan s’està malalt de Còvid-19 s’ha d’aïllar la persona malalta perquè no es contagi més gent. Ja que és un virus que es passa entre les persones molt fàcilment i per això ara estem tancats a casa. Si ens pregunten si nosaltres (o els infants) també podem emmalaltir, podem dir que encara que agaféssim la malaltia, durant un dies ens trobaríem malament i que potser hauríem d’estar al llit, però que ens posaríem bé.
 • Cal normalitzar les emocions de tristesa, ràbia, frustració, por... i s’ha d’estar preparat per diferents tipus de reaccions, com poden ser indiferència, plors, crits, negació o d’altres, tothom és diferent i ho viurà d’una manera única. Cal respectar i acompanyar aquestes reaccions, sempre i quan l’adult o en aquest cas, l’infant no es faci mal a ell mateix o a terceres persones.
 • Caldrà explicar que perdre un ésser estimat és dolorós i és normal plorar i no fer-ho també, que cadascú ho passarà com podrà i que és important parlar-ne i fer-se costat en els moments més dolorosos. Cal que sàpiga que serem allà sempre que ens necessiti i li farem costat. És important que de mica en mica, amb certa flexibilitat al principi, segueixin les rutines habituals i que no s’aïllin.
 • Heu de tenir en compte que en infants de curta edat (usualment menors de 5 anys),  el concepte de mort encara no s'entén com quelcom irreversible, per tant  poden fer preguntes poc esperades, és normal. Cal que contestem amb naturalitat i dir que” no ho sabem”, si realment no tenim resposta.

Finalment, us recomanem aquest recull de contes per treballar el dol, que us poden ajudar a què els infants entenguin la situació i la puguin gestionar de la millor manera possible. El més important és que no els amagueu la realitat, que sentin que tenen el vostre suport i puguin participar en el procés de dol. 

Altres notícies

Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

25/11/2021 El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Aquest tipus de violència és avui en...

Sensibilització sobre els efectes nocius de l'alcohol

15/11/2021 El 15 de novembre és el Dia sense alcohol, per aquest motiu des del "Sigues tu" donem suport a la iniciativa europea Awareness Week on...

Prevenció de l'Abús Sexual Infantil

10/11/2021 El 19 de novembre es commemora el Dia Mundial per a la Prevenció de l’Abús Sexual Infantil. Aquesta data es va instaurar l’any 2000, en...

Què és la grassofòbia?

20/10/2021 La grassofòbia és aquella actitud i comportament hostil que estigmatitza les persones grasses només pel fet de tenir un cos que no s’ajusta als...

Dia Mundial per a l'Erradicació de la Pobresa

13/10/2021 El 17 d’octubre se celebra el Dia Mundial per a l'Erradicació de la Pobresa. El lema d’enguany, impulsat per Nacions Unides, és: Acabar amb...

Video tutorial Web

20/09/2021 Amb aquest videotutorial, de poc més de 7 minuts, podreu conèixer els continguts més importants del web siguestu.cat: Al menú...

Dia Europeu Sense Cotxes

18/09/2021 El 22 de setembre se celebra el Dia Europeu Sense Cotxes, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat (del 16 al 22 de setembre). Aquesta...

Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi

10/09/2021 El 10 de setembre és el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi. A Catalunya el suïcidi constitueix la primera causa de mort en persones...

Tornem-hi! «Sigues tu» curs 2021-22

01/09/2021 230 centres de 101 municipis gironins desenvoluparan el programa «Sigues tu» durant aquest curs 2021/22. La participació a primària s’ha...

Educació emocional, als casals d'estiu municipals

01/09/2021 De nou, des del «Sigues tu», hem ofert una proposta pedagògica als casals d’estiu. Ha consistit en una sèrie d’activitats pensades per...

Cançó Sigues Tu: un recurs per prevenir el bullying

24/05/2021 Compartim un valuós, i divertit, recurs per reflexionar sobre les pressions de grup, reivindicar les diferències, i prevenir l’assetjament...

Dia per a la Visibilitat Lèsbica

23/04/2021 El 26 d’abril és el dia per a la Visibilitat Lèsbica. La data escollida no correspon a cap efemèride, sinó que es va establir a l’Estat...

Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere

29/03/2021 Dimecres 31 de març es commemora el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere. Té l’objectiu de sensibilitzar en contra la discriminació...

Dia internacional de les dones

08/03/2021 El 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones des de que el 1975 Nacions Unides va decidir institucionalitzar-lo. Aquest 2021, el...

Dipsalut i la UDG organitzen dos congressos Europeus de Promoció de la Salut

10/02/2021 Del 15 al 18 de juny de 2021, acollim la 11a Conferència Europea sobre Promoció de la Salut de la UIPES i la 6a Conferència Internacional sobre...

Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

03/02/2021 El 6 de febrer és el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina. La mutilació genital femenina (MGF) és el nom...

Sessions online per a famílies amb adolescents

03/02/2021 Les sessions de suport a les famílies, portades a terme l'últim trimestre del 2020, per afrontar els efectes emocionals de la crisi de la...

400 persones inscrites a les sessions per famílies

10/12/2020 Des del "Sigues tu" de Dipsalut organitzem sessions grupals per proporcionar suport a les famílies davant els efectes emocionals...

Suport a les famílies per afrontar els efectes emocionals de la crisi de la COVID-19

26/10/2020 La pandèmia per la COVID-19 i els problemes i canvis en la quotidianitat que comporta han posat en tensió moltes llars. Per contribuir a...

Noves propostes del «Sigues tu» per acollir l'alumnat

07/09/2020 Tot i la situació actual d'incertesa a causa de la pandèmia per la Covid 19, sembla ser que el curs 2020-21 s'iniciarà amb...

Educació emocional als casals d'estiu en el marc del «Sigues tu»

29/06/2020 Dipsalut, en el marc del programa "Sigues tu" posa a disposició de casals d'estiu municipals una proposta pedagògica enfocada a...

Propostes per al benestar emocional de les famílies

28/05/2020 Des del "Sigues tu, en família", suggerim diversos recursos que poden ajudar-nos a gestionar les emocions, a resoldre de manera positiva...

Treballar les competències emocionals a casa

20/03/2020 Des del programa "Sigues tu", proposem un seguit de recursos per entrenar les habilitats per a la vida en família, aprofitant els dies de...

COVID-19: Cancel·lació de totes les activitats des d'avui 13 de març

13/03/2020 Amb motiu de l’activació d’alerta per la situació de risc de salut pública pel Coronavirus- Covid 19, i seguint les recomanacions del...

Commemoració dels dies de la Pau i la Mediació

17/01/2020 El proper 30 de gener, coincidint amb l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi, se celebra el Dia Escolar de la No Violència i la Pau. El...

Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

14/11/2019 El 25 de novembre és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el lema d’enguany és lliures i sense...

Promoure la cultura de la pau en temps convulsos

25/10/2019 Els moments de tensió que s’estan vivint aquests dies a Catalunya, fan més necessari que mai poder conversar i reflexionar sobre la cultura de la...

El Seminari d'Habilitats per la Vida acull més de cent persones expertes

24/10/2019 Les jornades van ser organitzades per la Càtedra de Promoció de la Salut, la Fundació Edex i Dipsalut. La cinquena edició del Seminari...

Emergència Climàtica

25/09/2019 Ens sumem a la mobilització internacional pel clima Aquest 27 de setembre es fa la tercera vaga pel clima. La jornada s'ha plantejat com a...

Participació en el «Sigues tu» per al curs 2019-20

13/09/2019 145 centres de primària i 78, de secundària de 98 municipis gironins desenvoluparan el programa “Sigues tu” durant aquest curs...

Sol·licitud del Sigues tu per al curs 2019-2020

07/05/2019 Fins al 12 de juliol podeu sol·licitar el programa Sigues tu per al curs 2019-2020. Les novetats més importants per al proper curs...

Dia Internacional Contra l'Assetjament Escolar

02/05/2019 Avui dia 2 de maig se celebra el Dia Internacional Contra l'Assetjament Escolar. Tot i que no es tracta d'un fenòmen nou, sembla ser que...

Dia Internacional de les dones:

07/03/2019 El 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones des de que el 1975 Nacions Unides va decidir institucionalirtzar-lo. Enguany la...

Eines per promoure l'ús responsable de les TIC en adolescents i joves

20/02/2019 Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) estan fortament esteses en tots els àmbits de la societat. Ens permeten comunicar-nos...

Dia europeu de la salut sexual

31/01/2019 El proper 14 de febrer se celebra el Dia Europeu de la Salut Sexual. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la salut sexual com...

Dia Internacional de Tolerància Zero amb la mutilació Genital Femenina.

29/01/2019 El dia 6 de febrer és el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la mutilació Genital Femenina. Segons Nacions Unides, la mutilación genital...

Dia escolar de la no violència i la pau (DENIP)

25/01/2019 El proper 30 de gener, coincidint amb l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi, se celebra el dia escolar de la no violència i la pau. El...

El "Sigues tu" incorpora dos nous recursos de teatre per secundària

09/01/2019 A partir d'aquest any 2019 s'incorporen al programa dos nous recursos de teatre per tal de reforçar el treball de les habilitats per a la...

70 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans

18/12/2018 El 10 de desembre de fa 70 anys, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar aquest document. Estableix els drets humans fonamentals...

Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

31/10/2018 El proper 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Aquest tipus de violència és...

Participació en el «Sigues tu» per al curs 2018-19

31/10/2018 Un total de 134 centres de primària i 59 centres de secundària d'un total de 92 municipis gironins desenvolupen aquest curs el programa...

XIX Setmana Sense Fum

28/05/2018 Durant la setmana que comença se celebra la XIX Setmana Sense Fum que culmina amb el dia Mundial sense tabac el divendres 31. Com a docents teniu la...

Cicle de xerrades

09/04/2018 Amb motiu del desè aniversari de Dipsalut, hem programat tres xerrades per reflexionar sobre diferents aspectes de la salut. Les duran a terme...

Dia Mundial de la Felicitat

20/03/2018 El  20 de març se celebra el dia Internacional de la Felicitat. Va ser proposat per Nacions Unides el 2013 com a reconeixement de la importància...

Dia Internacional de les Dones 2018

08/03/2018 Des de Dipsalut en el marc del programa "Sigues tu" ens volem unir a la denuncia del sexisme i discriminació per motiu de gènere i...

Formació continuada curs 2017-18

12/01/2018 Aquest 18 de gener s’obre el període d'inscripció als cursos del 2018 per a docents que desenvolupen aquest programa d'educació per...

Situacions d'alt impacte. Quines emocions experimentem?

13/10/2017 La situació d’inestabilitat política i social que vivim aquests dies pot provocar que algunes persones responguin de manera diferent a...

Participació en el «Sigues tu» per al curs 2017-18

04/09/2017 Un total de 140 centres de primària i 53 centres de secundària participen en el programa "Sigues tu" el curs 2017-2018. El nombre...

«Sigues Tu» present a la jornada de formació Equipa't dedicada a Orientació educativa (tutoria)

14/07/2017 L'Institut de Ciències de l'Educació Josep Pallach de la Universitat de Girona (ICE) va organitzar els dies 10 i 11 de juliol de 2017...

Més de setanta participants a les sessions de formació del “Sigues Tu”

09/06/2017 72 mestres i professors d’escoles i instituts de la demarcació de Girona han participat en els últims tallers del programa “Sigues...

Jornada informativa del «Sigues tu»

12/05/2017 Si sou docent i/o formeu part de l'equip directiu d'un centre que no està fent el programa “Sigues tu” i voleu conèixer-ne els detalls...

El treball de la consciència corporal amb el Tirabuixó

25/04/2017 Les escoles del "Sigues tu" de Bàscara, Avinyonet de Puigventós i la Josep Pallach de Figueres a l'Alt Empordà i la...

Recursos pel Dia Mundial de l’Activitat Física

30/03/2017 Amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física que es celebra el 6 d’abril, us proposem un conjunt de recursos per conversar, compartir...

Un anunci sobre la convivència es fa viral

22/03/2017 La televisió danesa TV2Danmark ha dut a terme un experiment social que posa de relleu les coses que ens uneixen amb persones que, d'entrada,...

Formació pels docents

08/02/2017 El passat 28 de gener, es va dur a terme la primera sessió d’enguany de la formació complementària del programa. La va impartir Òscar Borràs,...

Editen un vídeo per sensibilitzar els joves envers les agressions sexuals

03/01/2017 L’Organització Mundial de la Salut defineix la violència sexual com qualsevol acte sexual, la temptativa de consumar un acte sexual o qualsevol...

Obertes les inscripcions als tallers per a docents del «Sigues tu»

23/12/2016 És obert el període d’inscripció als tallers formatius per als docents de primària i de secundària que estan desenvolupant el programa...

22.600 alumnes entrenaran les habilitats per a la vida amb Dipsalut

23/11/2016 Aquest curs, prop de 22.600 alumnes de 175 escoles i instituts de les comarques gironines participaran al “Sigues Tu, eines i actius per a la...

Formació pels docents del “Sigues Tu, eines i actius per a la salut”

03/07/2016 Entre aquest 30 de juny i 4 de juliol, s’ha dut a terme diversos tallers formatius adreçats als mestres de les escoles i instituts de la...