Les habilitats per a la vida a casa

El programa de Dipsalut «Sigues tu» entrena les habilitats emocionals i socials d’infants i adolescents per tal de promoure hàbits de vida saludables.

Les habilitats per a la vida són destreses de l’àmbit social, emocional i ètic que complementen i optimitzen els coneixements. Es tracta de capacitats com l’autoestima, l’habilitat de gestionar adequadament les emocions, el sentit crític, l’empatia, la creativitat o la capacitat de negociació. Aquestes habilitats poden treballar-se i desenvolupar-se; això és el que es fa amb programes com «Sigues tu, eines i actius per a la salut», de Dipsalut.

Està demostrat que treballar aquestes habilitats ajuda a prendre bones decisions en matèria de salut i a afrontar de manera positiva els desafiaments de la vida quotidiana.

El «Sigues tu» es desenvolupa en escoles i instituts, però és vital que les famílies també treballin en la mateixa línia a casa. És per això que proposem activitats i dinàmiques que us poden ajudar a treballar les habilitats per a la vida en família. 

CURA DEL VINCLE I L'AUTOESTIMA

La meva essència, una dinàmica per entrenar la consciència i l’autoconeixement de cada membre de la família. 

El meu arbre, una activitat per conèixer les nostres capacitats i qualitats individuals. 

Tu ets una persona única i especial, una activitat per fomentar l'autoestima i ajudar a l'infant a sentir-se un individu diferent dels altres, conèixer les pròpies possibilitats, els talents i sentir-se valuós. 

Cançons, jocs de falda i moixaines per infants de 0 a 4 anys. A través d'aquest vídeo recuperem els jocs de falda i les moixaines de sempre que ajuden a crear i enfortir els vincles afectius i dedicar als infants tota l’atenció que es mereixen. 

Cerquem el tresor, una gimcana en família per posar en pràctica el pensament lògic i el treball en equip. 

Invoquem els rituals quotidians en família! Els rituals són expressions simbòliques d’allò que ens importa. Són una manera de focalitzar la consciència en l’aquí i l’ara per donar sentit a una experiència que estem vivint o que hem viscut. Els rituals familiars creen identitat i singularitat familiar.

GESTIÓ EMOCIONAL

Què són les emocions? Una proposta per reflexionar sobre les emocions i conèixer-les una mica més.

16 Estratègies per gestionar la ràbiaDe totes les emocions, la ràbia és la que té una pitjor fama i, alhora, la que més censurem. Però té una funció: serveix per defensar-nos i, si la gestionem bé, pot ajudar-nos a enfrontar les situacions que considerem injustes. Com la puc gestionar de manera saludable? També us podeu descarregar la infografia clicant aquí.  

Estic a punt d'explotar. En la vida diària es donen situacions que generen estrès, por o ràbia. Si es perd el control, aquestes emocions poden donar lloc a conductes agressives i violentes amb un mateix i/o amb els altres (família, amics, infants...), les quals deixen petjada en els altres i en un mateix: produeixen pena, frustració i rebuig. En aquest espai trobareu uns àudios que us poden ajudar a recuperar el control de la situació en moments concrets, en el context familiar. 

Esquitxa Emocions amb la Bleda. Emocions bàsiques. Són històries breus que permeten treballar amb els més petits les 5 emocions bàsiques (alegria, tristesa, amor, ràbia i por) a partir d'aquests vídeos de les aventures de la Bleda. 

Esquitxa Emocions amb la Bleda. Més emocions. Després d’haver treballat les 5 emocions bàsiques podeu seguir aprofundint en altres emocions (fàstic, gelosia, impaciència, satisfacció i calma) a partir de les aventures de la Bleda en els diferents vídeos

Les ampolles de les emocions i el calendari de les emocions. A través del conte El monstre de colors us proposem dues activitats per aconseguir que l’infant identifiqui les emocions bàsiques i les sàpiga explicar. 

El tren de les emocions permet que els infants passin d’un vagó a un altre, anant endavant o enrere, en funció del que decideixin sentir o pensar. 

El pot de la calma ens ajudarà a trobar la calma i estar més atents al què fem. 

COMUNICACIÓ I RESOLUCIÓ DE CONFLICTES

Però, realment, quin és el problema? Amb aquesta proposta podem aprendre a diferenciar entre necessitats, interessos i posicions per saber quin és el conflicte real que sorgeix en la relació amb els nostres fills i filles. També disposeu d'aquesta píndola audiovisual, sumant recursos de la ciutat Educadora de l’Ajuntament de Sant Boi del Llobregat.

Resolem problemes en família. Aquesta estratègia ens ajudarà a posar en pràctica la presa de decisions i la solucions de problemes per pactar rutines a casa i gestionar el dia a dia familiar. 

Fem un PIGAP? La tècnica del PIGAP (parar, identificar, generar, avaluar i planificar) ens ajuda a posar en pràctica la presa de decisions i solucions de problemes, per resoldre els conflictes del dia a dia. També us podeu descarregar la infografia clicant aquí i visualitzar aquesta píndola audiovisual, sumant recursos de la ciutat Educadora de l’Ajuntament de Sant Boi del Llobregat.

Tot s'ha de negociar? Aquesta dinàmica ens ajuda a triar entre 5 maneres d’afrontar els conflictes familiars mitjançant els conceptes propis de la mediació: competició, acomodament, evasió, col·laboració i compromís. També disposeu d'aquesta píndola audiovisual, sumant recursos de la ciutat Educadora de l’Ajuntament de Sant Boi del Llobregat.

Tot s'ha de compartir? Els conflictes entre germans per compartir recursos són força freqüents. Com podem gestionar-ho?

Baralles entre germans. En les relacions entre germans hi pot haver respecte, gelosia, enveja, riva­litat, competència, amistat, afinitat absoluta i/o divergència total. Els adults hem de promoure una convivència en què tothom pugui trobar el seu lloc i sentir-se reconegut. També disposeu d'aquesta píndola audiovisual, sumant recursos de la ciutat Educadora de l’Ajuntament de Sant Boi del Llobregat.

La gelosia. A ningú no li agrada experimentar l’emoció de la gelosia, però és una emoció natural si la gestionem positivament. 

Càpsules "Com parlar als infantsamb la Júlia Mateo. Trobareu vídeos sobre com validar i posar nom als sentiments, com propiciar la col·laboració en els fills i filles, com comunicar-nos de manera respectuosa... Les càpsules són en castellà perquè el programa s’implementa a nivell nacional i internacional. 

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR