L'Aventura de la vida

L’Aventura de la Vida

Aquest recurs ajuda a entrenar les habilitats per a la vida i els hàbits saludables a través de les vivències d’una colla d’amics molt diversa: la Iolanda, l’Héctor, en Sergi, la Marta, en Xavier i la seva mascota el gat Llampec. A partir de diferents materials, adaptats a les edats de l’alumnat, es treballen aspectes com: la importància de respectar-se a un mateix i als altres, de saber prendre decisions, d’afrontar els desafiaments de manera positiva, de gestionar les tensions, de reivindicar els drets i de complir amb els deures o de mantenir el criteri propi enfront de les pressions del grup. També serveix per abordar temes com el consum de tabac, alcohol i altres drogues, l’ús racional de medicaments i la importància del descans, la higiene, l’alimentació i l’activitat física. 

Podeu consultar la correlació de les competències bàsiques de l'àmbit d'educació en valors socials i cívics i el material de l'Aventura de la Vida aquí.

En funció del curs es fan servir dos recursos diferents: contes per cicle inicial i àlbums de cromos per cicle mitjà i superior.

Cicle inicial

Es treballen les 10 habilitats per a la vida i els drets dels infants a l’aula a través de 10 contes que permeten conversar sobre el que els hi succeeix als personatges de l'Aventura de la Vida.

Les diferents situacions permeten entrenar l’empatia, la comunicació interpersonal, el treball en equip, la presa de decisions, la gestió de les emocions o el treball col·laboratiu, entre d’altres. En el primer curs es treballen cinc habilitats i a segon les altres cinc.

Per cada curs de cicle inicial s'inclou una col·lecció de cinc contes en paper i una guia didàctica per a cada docent, amb pautes senzilles per afavorir la conversa a l’aula.

Els contes en paper poden sortir de l'aula i ser compartits amb les famílies, ja que inclouen un apartat amb una guia didàctica, que permet continuar el treball de les habilitats per a la vida a casa.

Finalment també es pot accedir als contes en versió de vídeo per reproduir-los a l’aula (només usuaris registrats).

Consulteu aquí una mostra dels materials: Conte "Una mà d'amics" (vídeo), Conte "Corre, corre" i Guia del professorat.

Cicle mitjà i superior

Es treballen les 10 habilitats per a la vida i els hàbits saludables a partir de 36 històries breus que viuen els de la colla de l’Aventura de la vida i que tenen lloc a l’escola, el barri o a casa.

Guia del professorat. Primària
Guia del professorat. Primària
Àlbum de cromos. Primària
Àlbum de cromos. Primària
Cromos. Primària
Cromos. Primària
Guia per famílies. Primària
Guia per famílies. Primària

Els materials que s’inclouen són: un àlbum de cromos per a cada alumne, una guia pel o la docent (amb tota la informació necessària per poder treballar òptimament amb el recurs) i una guia per a les famílies (amb pautes senzilles per a una educació responsable i una bona col·laboració escola-família). L’àlbum de cromos és diferent per a cada grup d’edat. A banda d’aquests materials, les escoles també tenen a la seva disposició contes per conversar: unes narracions d’uns tres minuts que poden servir de suport per aprofundir en els temes tractats.

Consulteu aquí una mostra dels materials: Guia del professorat, Àlbum número 1, Àlbum número 2, Àlbum número 3, Àlbum número 4, Cromos i Guia per a les famílies.