Esquitxa emocions amb la Bleda

Es tracta d’una sèrie d’activitats pensades per treballar les diferents emocions amb els més petits i petites a partir d’uns vídeos protagonitzats per la pallassa Bleda. És un recurs motivador en clau d’humor i pensat per infants de cicle inicial i mitjà amb l’objectiu d’ajudar-los a identificar i prendre consciència de les emocions pròpies i dels altres, per tal de poder regular-les de manera adequada i assolir un bon equilibri emocional.

La nostra proposta permet treballar les 5 emocions bàsiques (ALEGRIA, TRISTESA, AMOR, RÀBIA i POR) i 5 emocions més (FÀSTIC, GELOSIA, IMPACIÈNCIA, SATISFACCIÓ i CALMA). La persona docent desenvoluparà amb els infants la proposta pedagògica corresponent a cadascun dels 10 vídeos “Esquitxa emocions”. Es tracta d’un plantejament flexible, que es pot adaptar a les diferents tipologies de centre i a la diversitat de l’alumnat. La nostra recomanació és adreçar-ho a l’alumnat de cicle inicial i mitjà, però cada escola podrà escollir el grup d’infants amb els quals es durà a terme, en funció de les seves necessitats i característiques. Pel que fa la temporització, es pot organitzar com li vagi millor, però és recomanable que es faci de forma regular: dos cops per setmana, una estona cada dia o bé cada dia durant 10 dies.

Es comença visionant el vídeo corresponent a l’emoció seleccionada i a partir de la frase final «I a tu, quina emoció t’esquitxa?» es pot fer una pluja d’idees i anotar-les a una pissarra o a un full gros de paper, o seure en cercle a terra i, senzillament, compartir. Demanar els infants que expressin: Quines emocions creuen que sent la Bleda? Per què? Triar entre tots i totes l’emoció bàsica que predomina al vídeo. Per a què creuen que serveix aquesta emoció? A què creuen que empeny? A quina part del cos senten l’emoció? Quina cara posen quan la senten? Què fa el seu cos? Pensen que tothom ho expressa igual? Quines vivències o anècdotes poden explicar d’aquesta emoció?

A continuació trobareu les propostes pedagògiques i els vídeos de la Bleda per cadascuna de les emocions:

ALEGRIA

TRISTESA

AMOR

Proposta pedagògica

Proposta pedagògica

Proposta pedagògica

Vídeo Un dia especial

Vídeo El viatge

Vídeo El meu petit 

RÀBIA

POR

FÀSTIC

Proposta pedagògica

Proposta pedagògica

Proposta pedagògica

Vídeo Maleïda mosca

Vídeo No puc dormir

Vídeo Un plat de verdures

GELOSIA

IMPACIÈNCIA

SATISFACCIÓ

Proposta pedagògica

Proposta pedagògica

Proposta pedagògica

Vídeo Una carta per a tu

Vídeo Tot plantant

Vídeo Plis plas

CALMA

Proposta pedagògica

Vídeo Superpoder

Per continuar el treball de la gestió emocional a casa, us proposem algunes activitats per fer en família:

Emocions bàsiques en família

més emocions en família

Dipsalut posa de disposició dels centres que estan duent a terme el programa el recurs de teatre La Bleda i el sac d'emocions. Està adreçat a l'alumnat de primer de primària. En cas que hi tingueu interès, poseu-vos en contacte amb la vostra persona de referència del "Sigues tu" o bé envieu-nos un correu a info@siguestu.cat