Docents de Primària

En aquest espai podeu trobar els materials de L'Aventura de la Vida i altres recursos pedagògics que us ajudaran a desenvolupar el programa a l'aula

Els centres que us adheriu al programa rebreu diferents materials de l'Aventura de la Vida en funció del cicle:

  • Cicle inicial: una guia del professorat per a cada docent participant i 10 contes per conversar per cada grup classe participant.
  • Cicle mitjà i cicle superior: una guia del professorat per a cada docent participant i un àlbum de cromos per a cada alumne/a.

Alhora, una de les tècniques del programa impartirà al centre la formació inicial. Aquesta formació inclou el marc de referència teòrica del programa, la metodologia de treball, la utilització dels materials i els serveis inclosos en el programa. En cas d’haver participat en el programa en anys anteriors, la formació s’adaptarà a les necessitats específiques del centre. Els docents també teniu el suport continu de l’equip tècnic del programa per començar a implementar-lo, per anar resolent dubtes i poder-lo desenvolupar idòniament. Cada centre té una persona tècnica de referència assignada que es posarà en contacte amb vosaltres. L'equip està format per 10 persones.

Amb l'alumnat es treballen les habilitats i els hàbits que afecten la salut mitjançant diferents històries breus que mostren la vida quotidiana d’un grup de nens i nenes ben divers. Les seves vivències es comenten a classe. Això permet destacar aspectes com la importància de respectar-se a un mateix i als altres, de saber prendre decisions, d’afrontar els desafiaments de manera positiva, de gestionar les emocions i les tensions, de reivindicar els drets i de complir amb els deures, o de mantenir el criteri propi enfront de les pressions del grup. També serveix per abordar temes com el consum de tabac, alcohol i altres drogues, l’ús racional de medicaments i la importància del descans, la higiene, l’alimentació i l’activitat física.

Cal tenir en compte que a l'hora de treballar les habilitats per a la vida a l'aula, la persona docent esdevé l'eina clau. Des del «Sigues tu» ens agrada anomenar persona facilitadora aquella que acompanya, que es comunica de manera coherent i respectuosa i que és capaç de crear, adaptar, organitzar i propiciar una sèrie d’elements per a l’aprenentatge de les habilitats per a la vida. En aquest sentit, ha de parlar poc i escoltar molt, per entendre i no per donar una resposta, ha d’estar atenta a la comunicació no verbal, retornar preguntes, resumir, fer reflexos… Clicant a la pestanya trobareu unes pautes bàsiques que us poden ser útils per acompanyar l'alumnat en el seu aprenentatge de les habilitats per a la vida:

El Rol docent

Agenda de dinamitzacions

 L’equip tècnic del «Sigues tu» durà a terme dinamitzacions al centre amb l’objectiu que serveixin de guia pel professorat. Es podrà realitzar la dinamització amb tots els grups de 4t i 6è. Aquestes accions es duran a terme a partir del segon trimestre i sempre i quan sigui possible i seguint les recomanacions sanitàries pertinents. 

Com a novetat d'aquest curs 2022-23, des del «Sigues tu» hem elaborat una proposta de 4 sessions per treballar l'us saludable de les pantalles amb l'alumnat de Cicle superior. També continua a la vostra disposició la proposta  "Les paraules amables", que té com objectiu principal millorar la convivència a l’aula, a patir de la presa de consciència de l’efecte que tenen les paraules quan les escoltem i quan les diem. Conté 3 sessions diferents relacionades amb el material de "l'Aventura de la vida" per tal d’esdevenir un treball continuat:

  • La primera (de presentació), dissenyada perquè sigueu el propi equip docent qui la dugui a terme a l’aula.
  • La segona, per treballar en tàndem a l’aula (docent i tècnica de referència). Us oferim dues sessions diferents perquè pugueu escollir quina trobeu més adequada pel vostre grup (A o B).
  • La tercera (de tancament), també dissenyada perquè sigueu el propi equip docent qui la desenvolupi a l’aula. Podeu ampliar aquesta sessió amb la proposta Prou abusos.

La vostra tècnica de referència es posarà en contacte amb vosaltres per tal d’acordar dates i horaris.

Teatre

En el marc del programa s'ofereixen recursos de teatre per tal de reforçar el treball de les habilitats per a la vida i afavorir la conversa a l'aula. Les temàtiques d'aquestes recursos són: "Gestió d'emocions", "Igualtat de gènere" i "Habilitats per a la vida" als cursos de 1r, 3r i 5è, respectivament. En cas que no es pugui cobrir tota la demanda,  es prioritzarà l'assignació del recurs en funció de criteris socio-econòmics i s'informarà oportunament als centres escollits. Pel curs 2022-23 es continuaran oferint un màxim de 2 espectacles de teatre a l'aula als centres participants al «Sigues tu».  Està previst començar les accions als centres a finals d'octubre de 2022. Més  informació a l'apartat Recursos de teatre per primària.

Recursos pedagògics online

Us recordem que l'accés a alguns dels recursos de l'Aventura de la vida és només pels docents que estan duent a terme el  programa «Sigues tu» de Dipsalut i que han rebut el material en paper. Si sou docent «Sigues tu», us heu de registrar clicant a l'icona corresponent, situada a la part superior dreta de la pagina d'inici d'aquest web. Els recursos no relacionats amb l'Aventura de la vida estan en obert. 

RECURSOS RELACIONATS AMB L'AVENTURA DE LA VIDA 

l'AVENTURA DE LA VIDA (Cal identificar-se per accedir a aquests recursos)

DINÀMIQUES DE COHESIÓ DE GRUP - Tots els cicles

Dinàmiques de presentació

dINÀMIQUES cURTES PER FOMENTAR LA COHESIÓ DE GRUP

Cohesió de grup i diversitat funcional

TEMÀTIQUES ESPECÍFIQUES - Cicle Mitjà i Superior

Atenció plena (Mindfulness)

assetjament entre iguals 

recursos audiovisuals sobre l'us de pantalles

Gènere

LES PÈRDUES I EL DOL

ÚS SALUDABLE DE LES PANTALLES - Cicle Superior

ITINERARI PANTALLES

GESTIÓ DE LES EMOCIONS  - Cicle Inicial i Mitjà

Esquitxa emocions amb la Bleda

En aquest apartat trobareu una sèrie de 10 vídeos protagonitzats per la pallassa Bleda i activitats d'aula relacionades. Tenen l'objectiu d'ajudar els infants a identificar i prendre consciència de les emocions pròpies i dels altres, per tal de poder regular-les de manera adequada i assolir un bon equilibri emocional. Aquí trobareu un resum de l'habilitat de maneig dels sentiments i emocions. 

HABILITATS PER A LA VIDA I ODS  - Cicle superior

INVESTIGUEM HABILITATS I ODS AMB EN HOPPER

En aquest apartat trobareu una sèrie de 10 vídeos protagonitzats pel detectiu Hopper i activitats d'aula relacionades. Tenen l'objectiu d'ajudar els infants a identificar, prendre consciència i entrenar les habilitats per a la vida (OMS, 2003) i donar-los a conèixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible (Nacions Unides, 2016) per així ajudar-los a reflexionar sobre el desenvolupament sostenible i la justícia social. 

ALTRES RECURSOS PER TREBALLAR HABILITATS

recursos ordenats per habilitats