Com es desenvolupa

“Sigues tu” s’adapta a les necessitats de cada centre. Proposem una metodologia flexible.

El programa es desenvolupa a les escoles i els instituts de la demarcació de Girona que el sol·liciten a Dipsalut a través del seu ajuntament.

Hi poden accedir tots els centres educatius de la demarcació, tot i que en cas necessari, es prioritzen els centres que atenen un important nombre d’infants i adolescents en situació de vulnerabilitat social i econòmica. Està àmpliament demostrat que la falta de recursos dels progenitors dona lloc a una situació de desigualtat d’oportunitats que té impacte directe en la salut dels menors.

El«Sigues tu» està adreçat a l'alumnat d'infantil (P3, P4 i P5), de primària (de 1r a 6è) i de secundària (1r, 2n, 3r i 4t d’ESO). 

El programa el desenvolupen mestres, professors i tècnics de Dipsalut, i hi col·laboren professionals d’altres ens del territori. És recomanable que el programa formi part del projecte educatiu de l’escola o institut i que se’n nomeni una persona responsable.

Tot i que l’eix sobre el que pivota el programa és el tutor o tutora del grup, una professional de Dipsalut acompanya els docents de cada centre en la implementació del programa, des del primer moment i de manera permanent. Tècnics de l’organisme i d’ens col·laboradors s’encarreguen també de dur a terme directament algunes de les sessions que es fan als instituts.

El «Sigues tu» es treballa en horari lectiu, de manera flexible: en classes específiques i també transversalment, aprofitant les ocasions d’incidir en les habilitats per a la vida que sorgeixen a l’aula en el dia a dia.

El material

El programa se serveix de dos grans recursos pedagògics. A primària, el recurs s’anomena “L’Aventura de la Vida”. A secundària, “Som-hi!”. (En el cas d'educació infantil properament es proporcionarà referència dels materials)

Aquest material es fa arribar als centres participants i també se’ls proporciona una contrasenya per poder accedir als materials en versió digital penjants a l’apartat de recursos d’aquest mateix web. 

L’Aventura de la Vida

Aquest recurs ajuda a entrenar les habilitats per a la vida i els hàbits saludables a través de les vivències d’una colla d’amics molt diversa: la Iolanda, l’Héctor, en Sergi, la Marta, en Xavier i la seva mascota el gat Llampec. A partir de diferents materials adaptats a les edats de l’alumnat es treballen aspectes com la importància de respectar-se a un mateix i als altres, de saber prendre decisions, d’afrontar els desafiaments de manera positiva, de gestionar les tensions, de reivindicar els drets i de complir amb els deures, o de mantenir el criteri propi enfront de les pressions del grup. També serveix per abordar temes com el consum de tabac, alcohol i altres drogues, l’ús racional de medicaments i la importància del descans, la higiene, l’alimentació i l’activitat física. 

Podeu consultar la correlació de les competències bàsiques de l'ambit d'educació en valors socials i cívics i el material de l'Aventura de la Vida aquí.

En funció del curs es fan servir dos recursos diferents: contes per cicle inicial i àlbums de cromos per cicle mitjà i superior.

Cicle inicial

Es treballen les 10 habilitats per a la vida i els drets dels infants a l’aula a través de 10 contes que permeten conversar sobre el que els hi succeeix als personatges de l'Aventura de la Vida.

Les diferents situacions permeten entrenar l’empatia, la comunicació interpersonal, el treball en equip, la presa de decisions, la gestió de les emocions o el treball col·laboratiu entre d’altres. En el primer curs es treballen cinc habilitats i a segon les altres cinc.

Els materials que s’inclouen a cada curs i grup participant és una col·lecció de cinc contes en paper i una guia didàctica per a cada docent amb pautes senzilles per afavorir la conversa a l’aula a partir dels contes proposats.

Els contes en paper poden sortir de l'aula i ser compartits amb les famílies doncs inclouen un apartat amb una guia didàctica pels pares, de manera que permeti continuar el treball de les habilitats per a la vida a casa.

Finalment també es pot accedir amb contrasenya, com a recursos d’aquest web, als contes en versió vídeo o àudio per reproduir-los a l’aula.

Consulteu aquí una mostra dels materials: Conte "Una mà d'amics" (vídeo), Conte "Corre,corre" i Guia del professorat.

Cicle mitjà i superior

Es treballen les 10 habilitats per a la vida i els hàbits saludables a partir de 36 històries breus que viuen els de la colla de l’Aventura de la vida i que tenen lloc a l’escola, el barri o a casa.

Guia del professorat. Primària
Guia del professorat. Primària
Àlbum de cromos. Primària
Àlbum de cromos. Primària
Cromos. Primària
Cromos. Primària
Guia per famílies. Primària
Guia per famílies. Primària

Els materials que s’inclouen són un àlbum de cromos per a cada alumne, una guia per al mestre (amb tota la informació necessària per poder treballar òptimament amb el recurs) i una guia per a les famílies (amb pautes senzilles per a una educació responsable i una bona col·laboració escola-família). L’àlbum de cromos és diferent per a cada grup d’edat. A banda d’aquests materials, les escoles també tenen a la seva disposició contes per conversar: unes narracions d’uns tres minuts que poden servir de suport per aprofundir en els temes tractats.

Habitualment, l’encarregat de treballar aquest recurs amb els alumnes és el tutor, que en tot moment pot tenir el suport d’un professional de Dipsalut.

Consulteu aquí una mostra dels materials: Guia del professorat, Àlbum número 1, Àlbum número 2, Àlbum número 3, Àlbum número 4, Cromos i Guia per a les famílies.

Dinamització del "Sigues tu" a primària

Som-hi!

Es tracta del recurs educatiu del programa per a secundària. El treball de les habilitats per a la vida i del sentit de coherència es fa a partir d’històries curtes protagonitzades per un grup de cinc adolescents, basades en quatre temàtiques de salut: addiccions, sexualitat-afectivitat, convivència i participació.

Les vivències dels protagonistes porten a reflexionar sobre aspectes com ara la importància de respectar-se a un mateix i als altres, de saber prendre decisions, d’afrontar els desafiaments de manera positiva, de gestionar les tensions, de reivindicar els drets i de complir amb els deures, o de mantenir el criteri propi enfront de les pressions del grup. També serveixen per abordar temes com el consum de tabac, alcohol i altres drogues, les relacions afectives, la discriminació o la participació social.

La proposta és flexible i intercanviable entre els diferents cursos d’ESO. Podeu consultar una mostra dels materials a continuació. La recomanació de Dipsalut quant a la temàtica, d’acord amb la informació epidemiològica dels estils de vida de les persones joves, és la següent:

Guia professorat. Secundària
Guia professorat. Secundària
Bloc alumne. Secundària
Bloc alumne. Secundària

Pel que fa al material, a cada docent que implementi el programa se li proporciona una guia en paper amb pautes senzilles per a desenvolupar la sessió d’entrenament de cada habilitat i la sessió de conversa a través de les històries animades. Tant les històries com la majoria de dinàmiques estan disponibles (només per als docents que estiguin duent a terme el programa) a l’apartat de Recursos d’aquest mateix web.

També es proporciona a cada alumne participant un quadern de treball que serveix de suport a l’entrenament de cadascuna de les habilitats descrites a la guia del professorat.

El sentit de coherència és present en aquest material amb les preguntes de reflexió proposades a partir de les historietes curtes. No són preguntes plantejades a l’atzar, sinó que responen a tres dimensions: comprensibilitat, gestionabilitat i significativitat).

Dinamització del "Sigues tu" a secundària

Seguiment

Un professional de l'equip Sigues tu estarà en contacte amb les escoles participants en tot moment per fer el seguiment del programa, ajudar a adaptar-lo a la realitat de cada centre i oferir els recursos necessaris en cas d’urgència (violències, fets traumàtics...). Consulteu aquesta pàgina per a conèixer el detall dels serveis de suport i seguiment tant per a primària com per a secundària.

Formació

Per poder implementar el programa idòniament, els docents reben una formació inicial i formació continuada, oferta gratuïtament per Dipsalut. També disposen en tot moment de l’ajuda de l’equip tècnic d’aquest organisme.

El pla de formació per a docents inclou:

  • Formació inicial de dues hores al centre educatiu per explicar la filosofia, la metodologia, els serveis i els materials inclosos en el programa.
  • Formació continuada per aprofundir en la filosofia i els continguts del programa i establir sinergies entre els docents participants. Hi ha dues modalitats: presencial i a distància. En trobareu més informació a l’apartat  de formació d'aquest web.

La formació continuada està acreditada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

El programa també preveu l’organització de trobades amb les famílies per promoure la continuïtat del treball de les habilitats per a la vida a casa.

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR